Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albin Gromer kommer till Pluto

21-åriga Albin Gromer från Malmö är med sin svenskspråkiga soul ett av de hetare artistnamnen i Sverige just nu.

Annons
Albin Gromer.

 Torsdag kväll spelar killen som kallas Kaahs efterträdare på Pluto i Västerås.

Förra året agerade han förband till Timbuktu och i år får hans debutplatta Album lysande recensioner. Skribenterna är eniga om att här kommer äntligen en värdig efterträdare av Kaah, något Albin själv tycker känns bra.

- Jag förstår att man vill göra den jämförelsen, eftersom han gjorde samma grej.

Var det givet att skriva på svenska? - Ja, jag tycker det. När man sitter med en melodi som berör en och försöker sätta ord på den, då kommer det ju svenska. Så det blir lättare då att ta de orden, än att översätta dem.

Hur känns det att få så fint mottagande?- Det har känts väldigt bra. Från början var min inställning att det inte är något att bry sig om, men jag märker att det påverkar en. Det blir en slags erkännande.

Kan du beskriva ditt debutalbum?- Jag ser på det som en sammanhängande berättelse, en röd tråd där det funkar bra att lyssna från första till sista låten. Sedan kan man väl säga att musiken jag gör har en grund i hiphop, med soul i.

Albin har också lyssnat mycket på house, dubstep och elektronisk musik, vilket färgar av sig.

- Och vad gäller innehåll i texter är det jag som sätter min personliga prägel och mitt eget uttryck. Det hoppas jag i alla fall man känner.

Förutom Timbuktu samarbetar du även med Salem al Fakir på plattan, hur kom det sig? - Jag har jobbat mycket själv tidigare, har inte haft kontakterna att kunna bjuda in en sådan person förut. Men det var sjukt fett att få till det mötet. Jag träffade Salem och spelade upp min version av låten och han gick igång på den. Jag gillar verkligen Salem, han är en sjukt musikalisk och begåvad snubbe.

Mer läsning

Annons