Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andlig gemenskap på slottet

I en tid av vampyrer, spöken, kyrkogårdsvandringar och tända ljus i mörkret hakade Länsmuseet på med en späckad helg på temat ”Andar och annat”.

Annons
Lockar växande skaror. Vendela Cederholm menade sig höra budskap från en rad avlidna anhöriga till några av de närmare 100 besökarna under lördagens storseans i Slottet.

I en tid av vampyrer, spöken, kyrkogårdsvandringar och tända ljus i mörkret hakade Länsmuseet på med en späckad helg på temat ”Andar och annat”.

Lördagen rymde dels den spökruggiga The Others-filmen med Nicole Kidman som försöker skydda sina barn mot oförklarligheter i ett gammalt hus – dels en storseans i självaste rikssalen på Slottet.

Vendela Cederholm, spiritualistiskt medium och känd från TV4:s Det okända, drog närmare 100 nyfikna och uppenbarligen hoppfulla, till en stund av ”andlig gemenskap med nära och kära”, som hon uttryckte det i sin inledande bön.

Vi var väldigt många som räckte upp handen på frågan om det var första gången vi bevistade en seans. Uppenbarligen ökar publikantalet – något Cederholm själv efteråt förklarar med att fördomar och rädslor kring seanser minskat:

– Människor förföljs inte längre, de öppnar sig och vågar bejaka sitt sökande.

I publiken fanns både kvinnor och män, några äldre men väldigt många yngre. Vendela Cederholm förklarade att alla inte skulle hinna få något budskap och att de döda anhöriga inte lät sig framtvingas, utan uppenbarade sig om de själva ville. Kanske med goda råd och synpunkter, dock utan att avslöja något opassande.

Hon blundar, använder sina ”inre sinnen”. Och försöker finna rätt mottagare i publiken. Blir det fel tar hon genast på sig det och söker vidare. Goda råd och uppmuntrande ord delas ut till efterlevande.

När hon beskriver en artig, korrekt man som kommer för att överlämna en bukett med stora rosor hittar hon direkt en glad mottagare, en äldre kvinna som efteråt berättar:

– Ja, jag kände igen honom. Det var en spanjor som jag bodde ihop med i Spanien i flera år, han såg precis ut som hon beskrev honom!

Både hon och hennes två döttrar säger att de tror ”på såna här saker”, och att kvällen blev som de hoppats.

Bland publiksurret på hemväg i mörkret efteråt hörs fraser som: ” … som en slumpgenerator …” och ” … men man kan ju aldrig veta”.

Själv avslutade Vendela Cederholm seansen med att fastslå:

– Hoppet om livet efter detta har stärkts i kväll.

Mer läsning

Annons