Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en äggrysare för Amir i ”Mästerkocken”

I onsdagskvällens program var det dags igen – västeråsaren Amir valde att laga en tekniskt svår äggrätt. Men den – och en strulande dressing – höll på att skicka honom ur tävlingen.

Annons
Amir Kheirmand.

Redan under audition utmanade Amir Kheirmand ödet med ägg. För att imponera på domarna Markus Aujalay, Leif Mannerström och Anders Dahlbom pocherade han ägg för första gången, och toppade en kantarelltoast som tog honom vidare. Häromveckan klarade sig Amir genom en elimineringstävling som gick ut på att steka ägg perfekt.

Onsdagens äggprövning gav visserligen Amir beröm för tekniken, men smakmässigt blev inte domarna övertygade. Eftersom de inte heller tyckte att han briljerade med sin kycklingrätt, hamnade Amir för femte gången i en elimineringsduell – denna gång mot Monika Hallberg. Och även denna gång gick han segrande ur momentet.

Ala Abasi och exvästeråsaren Markiz Talhoui är också kvar i tävlingen.

Hur känns det att vara i topp tre Amir?

- Det är skithäftigt. Samtidigt som det är sjukt hur man sätter nya mål för sig själv, ju längre in i tävlingen man kommer. När jag sökte till programmet ville jag klara mig till uttagningen i Gävle. När jag kom till Gävle ville jag bli topp 12. När jag blev topp 12 ville jag inte åka ut först, sen ville jag bli topp 6. Nu är jag i semifinal och då kan man ju nästan se mållinjen.

I kvällens avsnitt var första utmaningen att laga en rätt som speglade de tävlande. Amir lagade en pastarätt med ägg och kantareller samt en rätt med kycklingklubba och caesarsallad (dock utan parmesan och utan krutonger, på grund av tidsnöd).

Varför fick du sådan tidsbrist i kvällens program?

- Min Caesardressing skar sig 3 gånger. Jag lyckades på fjärde försöket. Jag har ju slagit majonnäs massor med gånger hemma och aldrig misslyckats så jag var väldigt förvånad. Detta gjorde att jag hamnade fel i min planering och fick en tidsbrist att hinna med alla moment.

Du körde på ytterligare en svår äggrätt och med kantareller inblandade, i uttagningarna gjorde kantarelltoast med pocherat ägg, utan att ha pocherat ägg tidigare. Hur tänkte du?

- Jag gjorde en Ravioloni med äggula som är en stor variant av Ravioli. Det är en tekniskt svår rätt som jag har gjort hemma några gånger tidigare och kände mig ganska säker. När man tävlar om en semifinalplats måste man hålla hög nivå på tekniken kring rätterna.

Elimineringstävlingen var att tillaga en ragu på gödkalvnjure. Leif Mannerström hade lagat en ragu som duellanterna Amir och Monika Hallberg skulle imitera.

Var Leifs njurragu så god som du sa att den var?

- Leifs njurragu var supergod. Jag tycker att inälvsmat är god om den tillagas på rätt sätt. Vi åt mycket kycklinglever hemma när jag var liten och jag tycker fortfarande att en tunnbrödsrulle med smörstekt kycklinglever och lite grönsaker är bland det godaste som finns.

Vilken av dina konkurrenter Ala Abasi och Markiz Talhaoui tycker du skulle vara den mest värdiga vinnaren av Sveriges mästerkock 2014?

- Sveriges Mästerkock handlar till största delen om att kunna laga mat, men lite grand också om att ha tur. Med tur menar jag att man kan hamna i elimineringstävlingar som passar en och man kan hamna i elimineringstävlingar som inte passar en – och då åker man ut trots att man är riktigt duktig på att laga mat. Med det sagt så fanns det väl andra i tävlingen som var värdiga vinnare, men som hamnade i elimineringar som inte passade dem och åkte ut. Samtidigt hänger jag med mina fem elimineringar i en skör tråd, men jag får lära mig att laga väldigt mycket mat.

Vad hoppas du att din medverkan i Sveriges mästerkock leder till?

- Nyfikenhet är en egenskap som jag alltid haft, det har gjort att jag velat prova nya saker. Om jag får ”visionera” fritt hoppas jag att kunna förmedla min nyfikenhet till barn och ungdomar, så att de blir mer intresserade av mat och matlagning från olika delar av världen. Och att de förhoppningsvis inte väljer Spagetti Bolognese från menyn när de sitter på en restaurang i Thailand. Man lär sig väldigt mycket om andra länder genom att ta reda på vad de äter, hur de äter och varför de äter på ett visst sätt.

Mer läsning

Annons