Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det dödsstöten för Västerås livescen?

Björn Carlsson är dov. Föreningen Musikens hus fick en dålig start. ”Icke godkänd”, sa kommunen och snappade åt sig de 100 000 kronor de prasslat med. Nu står Carlsson med skulderna.

Annons
Besviken. ”Hur illa det är? Jag vet inte var jag ska få 100 000 att täcka upp för föreningen Musikens hus”, säger Björn Carlsson, besviken över att upplägget med att en förening ska säkra livemusiken i Västerås verkar ha misslyckats.

Därför kan Västerås förlora en livescen den 17 december. Då avgör politikerna om det finns en trovärdig förening som heter Musikens hus – eller inte. Om inte föreningen kan visa att den har medlemmar och koll på papperen blir det nej till pengar, i värsta fall både för 2013 och 2014.

Björn Carlsson vill helst inte prata om pengarna som aldrig kom, hellre visa runt i lokalerna i kvarteret Sigurd. Här huserade Teater Västmanland fram till 2009, när Björn Carlssons bolag Message Production AB tog över kontraktet.

Då var det en bakficka till numera nedlagda Sigurdsgatan 25. Nu heter stället ”Intiman backstage bar lounge” och är hans nya satsning med två scener och inspelningsstudio.

Hans dröm var att Intiman skulle bli klubbscen för både etablerade artister och ungdomsband, med kurser i ljud- och ljusteknik, arrangörskap. Ett Musikens hus, som i Göteborg, säger han.

Han är fostrad i Unga örnar, tränad i studieförbunden och verkar inte vilja ge upp den där drömmen med doft av kollektivhus, där vem som helst kan gå upp på scenen och lira, trots att han ofta fått rådet att ge upp livespelningar och bara satsa på säkra företagsevent.

Tanken var att föreningen Musikens hus skulle ta vid där varken Village eller Sigurdsgatan 25 orkade överleva som livescen.

– Vi blev uppmanade av politikerna att starta en förening för att kunna få bidrag, säger Björn Carlsson där han sitter på sitt kontor i Intiman.

Föreningen Musikens hus har under hela året ”levt på” de 100 000 kronor som för- eningen räknade med skulle betalas ut som gage till Stiftelsen, John Mayall, Mustasch, Lillasyster och många flera som redan spelat.

– Föreningen Musikens hus stod för arrangörskapet. Men kan föreningen betala? Nej, de pengarna tog kommunen ifrån oss. Det blir jag som får betala, säger Björn Carlsson, som menar att han med sina kontakter i branschen fungerat som garant mot musikerna.

Redan tidigare var hans bolag på obestånd, tillägger han.

Men föreningen Musikens hus har inte skött sina papper, enligt kommunens utredare Staffan Rune. Inte lämnat verksamhetsplan, medlemsförteckning, årsberättelse, protokoll. Hur svårt kan det vara?

– Det är sant att vi borde ha skrivit protokoll när vi sammanträtt. Men alla andra papper har vi lämnat, säger Björn Carlsson samlat.

I ett brev till politikerna är han argare. ”Att en ny förening brister i organisation är kanske inte så konstigt. Alla kan inte kunna allt.”

Verksamhetschefen Staffan Runes utredning av Musikens hus är en totalsågning. Därför blev det avslag.

Hjärtlöst och överbyråkratiskt agerat mot musikens entreprenörer? Nej, det tycker inte Staffan Rune.

– Skattepengar måste man ta stort ansvar för. Vi kan inte ha en gräddfil för vissa föreningar. Jag tycker att det är ett demokratikrav.

Mikael Palmqvist (C) protesterade när pengarna avslogs. Föreningen borde ha fått komplettera med handlingar, tycker han. Den 17 december begär Palmqvist att frågan om 2013 års pengar omprövas.

Staffan Rune tycker att det mest graverande var att Musikens hus lämnade över uppdraget för spelningarna till Message production, Björn Carlssons bolag. ”Föreningen har avhänt sig sitt eget ansvar som förening och är snarast att betrakta som en stödgrupp knuten till Message Production”, skrev Rune.

Carlsson tog illa vid sig för misstankarna om ett bulvanförhållande. Det är han som har nätverket menar han, hans namn som gör att de stora artisterna kommer. Det kan inte föreningen lastas för.

Niklas Hovberg är en av dem som hoppade av styrelsen för Musikens hus när politikerna drog tillbaka pengarna.

– Det var självklart en besvikelse. Det fanns mycket god vilja med föreningen och vi gjorde ett försök.

Han tycker att problemet var att alla i styrelsen hade häcken full med annat, medlemsarbetet rullade inte i gång.

– Sedan tycker jag att vi visst skrev protokoll!

Den 17:e kan Musikens hus gå i graven som förening, samtidigt som Björn Carlsson har bestämt sig för att inte arrangera livespelningar på egen hand.

Vad innebär det om Västerås förlorar klubbscenen nere i Sigurd?– Den förlusten är utan tvekan jättestor, säger Niklas Hovberg, som själv är konsertarrangör och turnéledare för svenska och utländska band.

Mer läsning

Annons