Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askungesagan som blev sann

Det började som ett skolprojekt. Blev ett band, The Quiet Nights Orchestra, som blev upptäckt. Fick ge ut skiva, åka på turné. I lördags hörde du oktetten på Festijazz.

Annons

The Quiet Nights Orchestra bildades 2006. Men historien börjar egentligen mycket tidigare än så.

I Västerås växer Carl Ottosson, Philip Neterowicz och Jonne Bentlöv upp. De är kompisar, går på samma skolor. När Philip, som är ett år äldre, börjar på musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola följer de andra snart efter. Där träffar de Peter Fredriksson och fler av dem som kommer att ingå i The quiet night orchestra; Sofie

Norling, Peder Waern och Jacob Johannesson.

Efter Lunnevad väntar Musikhögskolan i Stockholm. Utom för Sofie. Hon läser i Malmö i stället. I Stockholm ansluter sig även Magnus Dölerud till kompiskretsen och orkestern.

– På Musikhögskolan hade jag ett projektarbete och det enda jag kunde tänka var att ”jag måste starta ett band!”. Så det gjorde jag, berättar Peter Fredriksson.

Han engagerar några av redan nämnda kompisar, bildar en sextett.

De spelar in en demo som ett led i projektarbetet. Senare utökas orkestern med Jacob Johannesson och sångerskan Sofie Norling. 2007 är The Quiet Nights Orchestra den kompletta oktetten.

Med studion vid Skanstull i Stockholm som fast bas jobbar de på. Skriver mycket eget material men gör också några enstaka covers.

– Ungefär 90 procent av vårt material är eget. Väljer vi covers så är det med stor omsorg, säger Peter Fredriksson.

– Vi försöker plocka fram låtar som blivit lite bortglömda, sådana vi känner passar oss, fortsätter Jonne Bentlöv.

De säger att traditionell jazz är det de fastnat för, deras grej.

– Men vi vill inte vara ett museum. Det gäller att blicka både framåt och bakåt, menar Jonne.

Så kom den där dagen i mars 2008. Orkestern gör en gratisspelning på Kulturhuset. Promotorn Patrik Larsson sitter i publiken. Är där i ett annat ärende. Efter spelningen kommer han fram. Lyrisk. Vill ge ut deras demoskiva.

– Vi tackade nej. Men tillade att vi gärna släpper en skiva, ler Peter när han berättar.

Och så blir det så småningom. Efter att de sagt nej till första budet om att ge ut demon får de erbjudandet om att göra ett riktigt album. Då tackar de ja. Men trycket är hårt från intressenter i Japan. De vill verkligen ha The Quiet Nights Orchestra på direkten.

Så demon släpps under tiden orkestern går in i Sami studio och spelar in sitt album. Ett album som i dag är släppt i Sverige, Japan, Kanada, Frankrike och England.

– Det var så totalt överraskande. Man har hört liknande historier och nu hände det oss. Otroligt skönt att känna att det lossnar, att få en bekräftelse på att hårt arbete faktiskt kan löna sig, säger Philip Neterowicz.

För Peter Fredriksson är det extra stort. Det är ju hans projektarbete som nu blivit en platta.

– Tänk, jag har fått släppa min första skiva. Och jag har fått göra det tillsammans med mina vänner!

Sedan dess har det blivit flera turnéer, spelningar i Bratislava, radioshow i London, som numera finns på skiva där även storheter som Bryan Adams förekommer. Och på lördag är det dags för Festijazz på Konserthuset.

Två olika framföranden väntar under kvällen, ett i Konserthusets stora sal och ett lite mer klubbliknande i den lilla salen. Efter en toklyckad spelning i Uppsala i helgen som gick är bandet rejält taggat inför lördagskvällen.

– Absolut! Vi satsar allt och kommer att bjuda på en salig blandning.

ÅZA FORSMAN

Mer läsning

Annons