Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badplats blir kulturcentrum

Gamla fritidsgården Svalan på Råby går i graven. Ett nytt kultur-och fritidscentrum reser sig nu ur askan, med nytt namn och nya mål. 

Annons
Jonas Pettersson, barnlots, och samordnare och Kerstin Klingmann, kultursekreterare, ser fram emot att arbeta på det nya kultur- och fritidscentret vid Råbybadet. ”Min dörr kommer alltid att vara öppen”, säger Jonas Pettersson som ska lotsa unga in i föreningslivet.

De västra stadsdelarna Råby, Bäckby, Pettersberg och Hammarby är prioriterade av politikerna. Målet är att ”stärka och vitalisera” stadsdelarna. Ett sätt är att satsa på meningsfull kultur och fritid till invånare i alla åldrar. Därför satsar kommunen fyra miljoner på det nya kultur- och fritidscentret.

– Vi skummar oftast på ytan. Nu har vi en chans att gå på djupet just här, säger kultursekreteraren Kerstin Klingmann som stående vid bassängkanten av den gamla trotjänaren Råby-badet ger löftet en dubbel innebörd. Hon understryker det fiffiga med att ha ett kultur- och fritidscentrum just vid ett bad. Här möter man både unga och gamla.

– Huset ska inte kallas Svalan. Vi hoppas få hjälp av människor att hitta ett bra, nytt namn!

Jonas Pettersson är nyanställd samordnare för det nya centret. Men framförallt är han barnlots, en ny funktion som aldrig tidigare funnits i Västerås.

– Min roll blir att hjälpa barn och unga att hitta vägen in i föreningslivet.

Han ska vara länken, förklarar han, lyssna in ungas viljor och behov. ”Vill du spela fotboll? Men vet inte vart man vänder sig?” Jonas ska visa vägen och se till att unga, framförallt i ekonomiskt utsatta familjer, få möjlighet att prova på sporter och fritidsaktiviteter.

Jonas Pettersson, som i dag jobbar som områdessamordnare på förebyggarcentrum i Råby, har ett cv som gör honom skickad för de flesta utmaningar: magisterexamen i psykologi, en hotellmanagementutbildning från Schweiz, soldatutbildning från försvarsmakten, erfarenhet av elitidrott.

Förutom barnlotsen och kultursekreterarna ska huset innehålla en expedition för IK Franke. ABF startar rådgivningscenter för unga vuxna, ekonomiskt utsatta, ABF driver också kaféet. Remida heter en ny verksamhet, ett återanvändningscentrum med Reggio Emilia-pedagogik, där förskolepedagoger får lära hur man med hjälp av återanvänt material kan arbeta med barn.

Kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S) ger sin bakgrund till satsningen på väster.

– Anledningen till att vi gick in från kommunledningens sida var att varken Proaros eller Mimer ville ta hand om Råby-badet, som alltid har varit en viktig tillgång i området för barn som inte kommer iväg på somrarna. Så inget ont som inte har något gott med sig. Nu får vi en utveckling av badet i stället för en avveckling.

– Att stärka våra stadsdelar är en ambition som vi delar med alla partier, säger Ulla Persson.

Gamla Svalan. Nu rustas den i grunden. Kultur i stadsdelarna har ingått i Kerstin Klingmanns tjänst i många år. I och med nya centret kan det arbetet fördjupas, menar hon.

Mer läsning

Annons