Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balkan-tema på klassisk festival

Opera för barn, temperamentsfylld Balkanmusik och en egen version av Tre tenorer. Det är något av vad som bjuds i nästa veckas festival, Musik vid Mälaren.

Annons
Spelglada. Boban och Marko Markovics orkester inleder årets festival Musik vid Mälaren med att spela zigenarmusik.

Det är femte året i rad som arrangörerna Gunnar Dalborg och Patrik Jablonski lyfter fram den klassiska musiken i en festival medartister på hög internationell nivå.

Ambitionen är att nå även en yngre publik.

– Vi försöker att bredda publikunderlaget för den klassiska musiken, säger Dalborg.

Det blir inte heller bara klassiskt. På tisdag väntas bokstavligt talat fullt blås när Boban Marko Markovics 14-mannaorkester svänger loss med romska toner i Konserthuset.

Balkanmusik av ett helt annat slag blir det med Banja Luka Filharmonic Orchestra, en ung och kvinnodominerad orkester, som på torsdag kväll spelar Chopin och Schumann i Konserthuset. Banja Luka är vänort till Västerås och en delegation av lokala politiker och företagare följer orkestern i spåren.

På fredagen hyllas 200-årsjubilaren Robert Schumann i en konsert med Patrik Jablonski på piano och den serbiske violinisten Kolundzija.

– En av våra stora världsviolinister, konstaterar Gunnar Dalborg.

Lördagen ägnas åt opera. Först den traditionella operaföreställningen för barn som leds av Petra Jablonski och som i år har ett rymdtema.

På kvällen sjunger tre tenorer klassiska pärlor: britten John Hudson, den unge italienaren Giulio Pelligra och svenske Mats Carlsson.

Efter konserterna på torsdag och lördag anordnas jam session i Konserthusets foajé där musiker kan improvisera i direktkontakt med publiken.

Även en musikalisk kryssning på Östersjön ingick i de ursprungliga planerna men den har av praktiska skäl ställts in.

Gäst. Brittiske världstenoren John Hudson kommer till Västerås.
Hyllar Schumann. Serbiske violinisten Jovan Kolundzija spelar ihop med Västeråspianisten Patrik Jablonski.

Mer läsning

Annons