Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägliga minnen i Petina Gappahs "Memorys bok"

BOK: Petina Gappah gör det inte lätt för sig, konstaterar Kristian Ekenberg efter att ha läst "Memorys bok".

Annons

Litteraturen är full av otillförlitliga berättare. För att vi inte ska missa romanens tema, har författaren Petina Gappah valt att ge sin protagonist namnet Memory. Men kan vi lita på de minnen som Memory delar med sig av, när hon sitter i dödscell och väntar på sitt straff för mord?

Petina Gappah har stora ambitioner. Foto: Marina Cavazza

Hon har dömts för mordet på Lloyd Hendricks, en vit man som har tagit hand om Memory sedan hon var en liten flicka. Men vilken relation har de? Rätten var övertygad om att han var hennes ”sugar daddy”, medan Memory såg honom som ett slags adoptivförälder. I minnena spökar en scen där hon såg hur hennes föräldrar fick betalt när de lämnade bort henne.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Själv svävar Memory, som albino, mellan svart och vitt i ett hårt polariserat Zimbabwe, där hon också utmärker sig i fängelset genom att ha en gedigen utbildning.

Hennes vindlande berättelse återger inte bara Memorys eget märkliga liv, utan även hela Zimbabwes historia, ett land som Memory rör sig som ett spöke igenom och överskrider gränser för klass, ras och kön. Hon skriver att hon älskar björkmätaren, en fjäril som skiftat från svart och vitt genom evolutionen. ”Jag älskade sagan om björkmätaren eftersom det kändes som om det var den enda varelsen som förstod hur det var att vara både svart och vit”.

Petina Gappah fick mycket uppmärksamhet för novellsamlingen ”Sorgesång för Easterly” som gavs ut i svensk översättning 2010. I hennes första roman är ambitionen hög, måhända för hög. ”Memorys bok” är en fascinerande roman om ett land som åtminstone jag vet alldeles för lite om, men det är som om Petina Gappah vill pressa in flera romaner i en enda bok. Berättarrösten blir något andfådd.

Minnets bedräglighet och hur det förflutna får nya betydelser i andra synvinklar är ett spännande tema att utforska, men ett som kanske kräver en mer erfaren författare för att bli helt lyckat. Jag jämför exempelvis denna roman med Julian Barnes ”Känslan av ett slut”. För att ännu vara i början av sin författarkarriär hanterar dock Petina Gappah sin romanväv med skicklighet.

*

LITTERATUR

Petina Gappah

”Memorys bok”

Översättning: Helena Hansson

(Albert Bonniers förlag)

Mer läsning

Annons