Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benke blir en av årets sommarpratare

Västeråsaren, koreografen och regissören Fredrik ”Benke” Rydman, mest känd från dansgruppen Bounce blir en av årets sommarpratare i Sommar i P1.

Annons

Fredrik Rydman är född och uppvuxen i Västerås och utbildad dansare vid Balettakademiens dansarutbildning för att sedan starta dansgruppen Bounce och senare sätta upp egna dansföreställningar som Svansjön - Reloaded på Dansens hus i Stockholm.

När VLT äntligen når honom efter sommarpratar-avslöjandet på Skansen är det en lite omtumlad Fredrik vi får prata med.

Grattis! Eller vad ska vi säga?

- Ja, eller beklagar, haha. För tio år sedan var det lite annat, man pratade lite och spelade en låt man gillar, men i dag är det ett så himla stort forum. Det förstår man först nu när man står här med hela uppståndelsen. Man kanske ska gå hem och fundera lite till över vad man ska säga. Men det är såklart jättesmickrande att bli utvald och skitspännande.

Du fyller 40 i augusti, kommer det handla något om att åldras som dansare?

-Ja, en del blir det om vad som händer då kroppen inte orkar med. Det värsta är att det här har varit mitt liv och min passion. Jag fick diskbråck förra året och kunde inte röra mig under två månader. Jag låg helt stilla och stirrade i taket. Det var mycket for genom huvudet. Frågor om identitet och det känslomässiga, jag är ju Bounce-Benke, vad hittar jag på då om jag inte kan dansa? Ilska, bitterhet, frustration.

Hur mår du i dag?

- Mycket bättre nu, jag har rehabat hela tiden så nu kan jag röra på mig och dansa och så, men jag kommer inte kunna ha föreställningar fem gånger i veckan. Jag är glad ändå att jag kunnat bli såhär frisk så det är bara att fortsätta rehaba och träna, det är nyckeln.

Hur mycket Västerås kommer det bli i sommarpratet?

- Det kommer bli en del om min uppväxt. Min pappa jobbade på Asea och mamma var sjuksköterska på lasarettet och det spelades knappt musik hemma. Pappa visade mig lönetabeller med civilingenjörer kontra dansare i excelark, så det var inte det naturliga att jag skulle bli dansare direkt.

Hur fastnade du för dansen egentligen?

- Jag gick en buggkurs efter att min musiklärare Kerstin Lundevall på Rösegårdsskolan tipsade mig, hon såg tydligen någon talang i mig när vi buggade i skolan. Sedan började jag tävla, och dansa mer och mer. Det var en otrolig gemenskap med de andra som dansade och det var det som band mig fast helt enkelt.

Vad rör sig i huvudet precis nu?

- Sommarpratmanus förstås och att vi ska ut och åka båt, vi har köpt en båt med en kompis så det kommer bli en del båtåkande i sommar.

Lyssna till Rydmans sommarprat den 10 juli. Vi kommer även att kunna lyssna till västeråsaren och den före detta Latinamerikakorrespondenten Lars Palmgren. I drygt 20 år har han varit Sveriges röst i Sydamerika, men förra året tackade han för sig. Lars Palmgren hörs i Sommar i P1 den 6 juli.

Mer läsning

Annons