Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergmans sagospel i ny tappning

Det är den kvinnliga delen av ensemblen som glimrar starkast när musikalen Sommarnattens leende sätts upp på Stockholms stadsteater.

Annons
Sagospel. På fredagskvällen var det premiär för Stephens Sondheims Sommarnattens leende på Stockholms stadsteater. FOTO: PETRA HELLBERG

Inspelningen av Ingmar Bergmans filmklassiker Sommarnattens leende (1955) lär ha varit ett elände. Regissören själv var i upplösningstillstånd, bråkade med alla och fick efteråt läggas in på sjukhus. Men av detta märktes inget i det färdiga resultatet, en komedi till synes gjord med lätt hand, som gick hem hos både publik och kritiker (nåja, Olof Lagercrantz skrev "Jag skäms att jag har sett den").

På 1970-talet kom musikalversionen, först på Broadway och några år senare i Stockholm. När Stockholms stadsteater nu ger sig på denna romantiska komedi har man klokt nog behållit Beppe Wolgers översättning som särskilt i sångtexterna är full av begåvade kvickheter.

Till handlingen är Sommarnattens leende en charmig bagatell. Ung kärlek står mot de äldres cynism. På Stadsteatern blir musikalen till ett underhållande sagospel med en doft av både svensk sommar och Shakespeare.

Det dröjer dock ett tag innan det tar fart, närmare bestämt till när Pia Johansson gör en spektakulär entré efter en dryg halvtimme. Hon är perfekt i rollen som den lättsinniga aktrisen - också gripande när hennes Desirée till slut drabbas av äkta kärlek.

Det är omöjligt att inte sitta och jämföra med skådespeleriet i filmen och Andreas Kundler har den otacksamma uppgiften att axla Jarl Kulles paradroll som den sprättige greven. Det går ändå hyfsat.

Dan Ekborg är 1:e leverantör av giftiga sarkasmer, mycket rolig och dessutom stark i den svårbemästrade sången. Yvonne Lombard, Frida Westerdahl och framför allt Sara Jangfeldt imponerar stort i mindre roller.

Det är en underhållande uppsättning som påminner om att Ingmar Bergman kunde vara riktigt rolig när han ville.

MUSIKAL

Sommarnattens leende, musik av Stephen Sondheim, baserad på Ingmar Bergmans film.

Regi: Tobias Theorell

Var: Stockholms stadsteater

När: Fredag kväll

Mer läsning

Annons