Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotek får inte vägra utlåning

Annons

Bibliotek får inte vägra att låna ut böcker som bedöms sprida fördomar, enligt JO.

Bibliotek får inte vägra att låna ut böcker för att de bedöms uppmana till främlingsfientlighet eller sprida fördomar, enligt ett beslut från Justitieombudsmannen (JO).

Om biblioteken nekar utlåning av sådana böcker strider det mot bibliotekens krav på fri åsiktsbildning och grundlagens så kallade objektivitetsprincip, enligt myndigheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Om böckerna på ett tydligt sätt strider mot lagen kan biblioteken vägra att låna ut dem, men inte bara baserat på åsikter som förs fram i böckerna, enligt beslutet.På senare år har biblioteksutlåning lett till flera kontroverser, då bibliotek försvårat utlåning av flera titlar som ansetts sprida fördomar.

Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, välkomnar beslutet.

– Jag tror också att det kan innebära en diskussion där vi är mer tydliga med vad vi menar med yttrandefrihet och vilka olika regleringar som biblioteken har att förhålla sig till, säger hon till Ekot.

Biblioteken kommer inte att tvingas köpa in kontroversiella böcker, och kan fortfarande välja bort böcker på grund av exempelvis bristande vetenskaplighet eller att formuleringar i dem strider mot lagen.

Mer läsning

Annons