Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder av ett annat land

Med sina bilder berättar Jan Jörnmark om ett Sverige som inte längre finns. Under våren ställer han ut på Länsmuseet.

Annons
Bilderna i Jan Jörnmarks utställning på Länsmuseet visar platser som övergivits när industrier lagts ned och småorter dött ut. Här gamla badhus i Finspång och Malmö.

Som docent i ekonomisk historia vid Chalmers i Göteborg har han skrivit böcker om globalisering och internationell företagsamhet.

Men Jan Jörnmark har nått en betydligt större publik efter att han för några år sedan gav sig ut och fotograferade de övergivna platser som är resultatet av den ekonomiska omvandlingen.

I böcker, tv-program och utställningar har han skildrat landsbygden, stängda Folkets Park och gamla industrimiljöer där ingen satt sin fot på många år. Han har också lagt ut en mängd fotogallerier på sin hemsida.

– Egentligen är detta foton från ett samhällssystem som föll samman, säger Jan Jörnmark som är på plats när hans utställning på Västmanlands läns museum invigs den 12 februari.

Bergslagen är av naturliga skäl väl representerad i urvalet, till exempel med

bilder från Norberg. Andra fotografier med lokal anknytning visar det igenbommade

Enköpings stadshotell och rivningshus i Östra Nibble i Hallstahammar.

Några av de senast tagna bilderna kommer från Svenska Metallverkens gamla huvudkontor på Kopparlundsområdet i Västerås. Huset står tomt sedan länge, som ett minne från en svunnen epok.

En spännande miljö, tycker Jan Jörnmark som hoppas kunna komma dit igen för att leta runt.

– Man ska ta sig till den del av byggnaden som ingen tänkt på att städa. Källaren brukar vara mest spännande, säger Jörnmark om sina ”spaningsmetoder”.

Utställningen pågår till slutet av maj.

Mer läsning

Annons