Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skriver om flykten till Sverige

Hur är det att komma som flykting till Sverige? I antologin "Nya röster" skriver unga nyanlända kvinnor i Åmål om kärlek, livet före kriget och om det nya hemlandet.

Annons

”Mitt land har blivit en skräck-tv-serie vi ser på varje dag”, skriver Lama Jaber i texten ”Svart öga”, ett kapitel i antologin

– Jag vill att svenskar och alla andra ska veta hur det känns när man flyr och är tvungen att lämna sitt hemland, säger Fatima Salem, en av författarna i antologin "Nya röster" som ges ut under Bokdagarna i Dalsland i helgen.

I ett år har hon tillsammans med ett tiotal nyanlända kvinnor gått en skrivarkurs i Åmål, övat på svenska och fått träffa författare som Daniel Boyacioglu och Eija Hetekivi Olsson.

Bakom projektet står Dalslands litteraturförening, Anita K Alexanderson och journalisten Victor Estby som hållit i kursen. Han är förvånad över hur bra det har gått, att så många har lyckats skriva bra litterära texter som kunnat resultera i en bok.

– De har varit med om svåra saker, en del har inte ens haft uppehållstillstånd. Att då komma hit med en sådan energi och lust att lära sig, det är helt enormt, säger han och hoppas att antologin kan ge en fördjupad bild över flyktingars situation och om hur Sverige är som land att fly till.

– Det är både ris och ros i den här boken, säger Victor Estby.

Fatima Salem har skrivit två texter. En om sin första timme i Sverige och en skönlitterär text om en flicka som flyr från Syrien till Sverige, delvis baserad på egna erfarenheter och saker som händer med alla familjer på flykt berättar hon. Förhoppningen är att svenskar ska få en förståelse för hur svårt det är att lämna ett helt liv bakom sig.

Journalisten och författaren Victor Estby har haft skrivkurser med tolv unga nyanlända kvinnor. Resultatet blev en antologi om livet före och efter krig. Pressbild.

– Det finns många ungdomar här som inte vet något om oss flyktingar, de läser bara om oss på nyheterna och ser oss som nummer. Jag vill att de ska veta att var och en har sin egen berättelse, säger Fatima Salem.

Hennes författarkollega Lama Jabar beskriver i texten "Svart öga" hur Syrien förvandlades till en skräck-tv-serie som familjen tittade på varje dag.

– Jag brukade inte kolla på tv men då satt min familj varje dag framför den och kollade på nyheter om vårt land och hur svårt det blev att leva där. Alla ville flytta, säger Lama Jabar.

Men att komma till ett nytt land har inte varit enkelt. Både Fatima Salem och Lama Jabar berättar om osäkerheten när de kom till Sverige och om oron för att inte bli omtyckt. Att träffa Anita och Victor har därför betytt mycket för dem båda och gett dem hopp om att det finns människor som behandlar nyanlända som människor.

– De förstår oss och vet att vi kan, de ger oss bra energi, säger Lama Jaber.

Amanda Horne/TT

Fakta: Nya röster

Antologin: "Nya röster" är ett skrivarprojekt, initierat av Dalslands Litteraturförening, med stöd från Åmåls kommun och riktar sig till unga, nya svenskar, som är mellan 18 och 25 år gamla. Syftet med kursen är att främja språkutvecklingen men att även göra dessa nya röster hörda. I augusti 2016 var det kursstart och resultatet blev en antologi med texter av unga nyanlända kvinnor.

Författare: Rawan Alzoabi, Latifah Chehab, Nour Chehab, Lama Jaber, Sara Madwar, Sara Mahrat, Fatima Salem och Maria Salem.

Initiativtagare: Anita K Alexanderson, tidigare huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland, och Victor Estby, journalist, författare och redaktör för antologin.

Bokdagar i Dalsland: I sommar anordnas bokdagarna för 17:e året i rad och gästas av författare som Anneli Jordahl, Majgull Axelsson och Daniel Boyacioglu. På scen står även författarna bakom "Nya röster". Pågår från 28 till 29 juli.

Bokomslaget till

Mer läsning

Annons