Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boysen tillbaka på rockscenen

Deras musik är svår att sätta ord på, men i grund och botten handlar det om rock. Sedan 2009 är Electric Boys tillbaka på musikscenen och i veckan släpptes ett nytt album.

Annons
aktuella. Franco Santunione, Conny Bloom, Niclas Sigevall och Andy Christell. Medlemmarna i Electric                 Boys återförenades 2009 och släppte i veckan åter ett nytt album. Foto: Oskar Ohlson

Rock and roll. Electric Boys slog igenom på slutet av 1980-talet och turnerade runt i USA och England. 2009 återförenades bandmedlemmarna efter 17 år och är nu mer laddade än någonsin att ge sig ut och spela igen. I veckan släppte man nytt material i form av albumet ”Starflight United”.

– Det är en typisk Electric Boys-platta, men sam-tidigt en förnyelse. Vi är ganska fria i vår musik. Det kan vara allt från något som är svängigt, mer ren rock eller lugnare grejer, säger Conny Bloom, sångare i bandet.

Electric Boys lades på is 1994. Den riktiga glöden fanns helt enkelt inte där längre. Conny gjorde sologrejer, fick barn och började spela i det finska rockbandet Hanoi Rocks. När Hanoi Rocks slutade spela 2009 började suget efter Electric Boys växa.

– Det kändes kul att spela den musiken igen. Hanoi Rocks spelar en mer rakare rock med andra rockinfluenser. Det kändes kul att gå tillbaka till mer gitarriff.

Det blev en nytändning för bandet även om den svenska rockscenen har förändrats sedan 1990-talet. Conny tycker att rockutbudet har blivit färre. I Sverige lyssnar vi mer på pop, Avicii och liknande. Den stora rockkulturen finner man i stället i Spanien och England.

– Där är det verkligen rock. Det finns en publik och bra band i Sverige också, men rocken får inte lika stort utrymme längre.

Även musikbranschen har förändrats sedan Electric Boys slog igenom. Ekonomiskt har det blivit svårare för artister. Det går inte att ta ut svängarna lika mycket längre. Men han ser ändå att det finns ljuspunkter.

– Man slösade mer pengar på 1980-talet. Det fanns mer möjligheter. Det går inte att slappa på samma sätt i dag. Jag tror att det är bra för kreativiteten.

Musiken har alltid funnits där. Conny Bloom fick tidigt ett intresse för det musikaliska. Men någon dröm om att bli rockstjärna har aldrig funnits. För honom handlar det mer om att lira gitarr och skriva musik.

– Det är ingenting jag har strävat efter. Jag spelade gitarr så fort jag fick chansen som liten. För mig handlar det mer om att göra sin grej och stå för det, oavsett om man är musiker eller något annat.

Varför det blev rock har han svårt att sätta ord på. Likaså var all inspiration kommer ifrån när han skriver låtar. Den bara finns där.

– De bästa låtarna bara kommer. Man förstår inte riktigt vad som händer.

Att Conny någon gång kommer att sluta med musiken är högst osannolikt. Han har svårt att se sig själv göra något annat.

– Det har aldrig funnits några direkta alternativ till musiken.

Men hur kommer det sig då att Conny Blomqvist blev Conny Bloom?

– När jag märkte att amerikanerna varken kunde säga eller stava mitt namn.

Electric BoysBankiren, fredag

Mer läsning

Annons