Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brett konstutbud i höst

Hemslöjd, silversmide, grafik, coutureklänningar och färgstarka målningar. Höstens konstutställningar har en minst sagt bred palett. Här är ett urval.

Annons
Couture-mode av Lars Wallin, bilder av Bror Hjorth och silversmide är något av det som kommer att visas i Västerås i höst.

Imorgon drar konsthösten i gång på allvar i Västerås med omnejd. Galleri Kaz inleder med en utställning av Matti Aldjö, utbildad vid Konstakademin Köpenhamn och numera lärare på Skinnskattebergs folkhögskola.

– Han har inte ställt ut på lång tid men kommer nu att visa abstrakt måleri i temperera och akryl, på papper. En del av hans bilder är mycket poetiska, berättar Ulla Löfdahl Reimerson, vars höst även rymmer bland annat färgstarka målningar av Bo Ljung och silversmide av välbekante Karlheinz Sauer som kommer att visa corpusarbeten, det vill säga skålar och kannor.

Nästa helg blir det två-årskalas på Karlsgatan 2, vilket firas med två nya utställningar. Länsmuseet satsar stort på Återbruk – en hyllning till Hemslöjden som fyller 100 år.

– Vi har gjort en jurybedömd tävling där unga och gamla jobbat med återbruk och skapa nytt av gamla saker. Vi har fått in över 150 bidrag och kommer att visa nästan alla, säger Lina Gatte Redin, kommunikationschef på Länsmuseet, och berättar att vinnaren av tävlingen utses på invigningsdagen.

I samband med utställningen kommer Länsmuseet bland annat anordna ett slöjdkafé och tisdagsluncher på tema slöjd.

– Vi märker ett jätteintresse för att slöjda bland unga. Att både brodera och sticka har kommit tillbaka jättestort, säger Lina.

På Västerås konstmuseum väntar först en konsthistorisk tillbakablick genom Bilder av Bror Hjort och under november öppnas den efterlängtade utställningen av modedesignern Lars Wallin.

Han återvänder till sin födelsestad med Fashion stories, där han visar couture-, bröllops-, fest- och scenkläder från sina 20 år i yrket.

– Det är roligt att kunna få göra den konsthistoriska tillbakablicken med Bror Hjort, som är en intressant 1900-talskonstnär. Den kommer att vara utgångspunkt för många intressanta samtal – vem vill man vara och vem vill man framställa sig som? Sedan är den stora satsningen under hösten Lars Wallin, som vi märker att många ser fram emot, säger Karin Levander, chef på Konstmuseet.

Höstens utställningar

Västmanlands läns museum Länsmuseet:

Återbruk – skapa nytt: 8/9–13/1

Julutställning med den traditionella pepparkakstävlingen: 1/12–13/1

Konstmuseet:

Bilder av Bror Hjorth: 8/9–4/11

Orfeus spelar för djuren – äldre måleri ur samlingen: 13/10–januari 2013

Lars Wallin – Fashion Stories: 24/11–3/3

Hamletmaskinen, ett samarbete mellan Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum på Karlsgatan 2, ger teatergrupperna Teatermaskinen/Riddarhyttan och La communauté inavouable/Paris, Hamletmaskinen – en musei-(teater)inspirerad av Heiner Müllers pjäs Hamletmaskinen, från 1977. 26–27 oktober blir det föreställningar på kvällen.

Galleri Kaz:

Målningar av Matti Aldsjö: 1–23/9

Målningar av Bo Ljung: 29/9–21/10

Silversmide, av Karlheinz Sauer: 27/10–18/11

Akvareller och glas av Lena Ekman och Ulf Flenberg: 24/11–16/12

Stenhuset i Surahammar:

Målningar av Åsa Peck: 15/9–14/10

Kristina Eriksson och Bodil Löfgren, blandteknik och pappverk: 20/10–18/11

Julsalong – alla med anknytning till Surahammars kommun får lämna in både konst och konsthantverk: 24/11–23/12

Konstnärsföreningen – Galleri K:

Målningar av av Henrik Haukeland: Vernissage 1/9, 12.00–16.00, 1–16/9

Lars Nyberg och Lina Nordenström, grafik: 22/9–7/10

Anna Lindqvist, måleri: 13–28/10

MarjaRuta, måleri och grafik: 3–18/11

Virsbo konsthall:

Preliminärt avgångseleverna från Konsthögskolan 2011: 24/11–9/12Italiensk konst – Franco Costa: 1–23/9

Mer läsning

Annons