Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancern återförenade Testament

När Chuck Billy fick cancer lyssnade han inte på sin egna låtar på två år. När sångaren och hans metalband Testament i kväll gästar Västerås berättar Chuck om vägen tillbaks efter sjukdomen.

Annons

När Chuck Billy går igenom dörrposten på Sigurdsgatan 25 får han nästa böja på huvudet för att inte slå i.

Han har en grov kroppsbyggnad, långt mörkt hår och tatueringar som klär armarna. Han och metalbandet Testament har anlänt till Västerås för att bjuda på konsert under torsdagskvällen. Men innan dess träffar han VLT för en intervju.

Den resoluta sångaren slår sig ned i en soffa mitt emot. Bakom oss, en bit bort, sitter hans fru.

Sedan Chuck Billy blev frisk från cancern tar han med sin livskamrat på turnéerna.

Förr blev det drickande och fest på vid spelningarna nu försöker han i stället se så mycket som möjligt av städerna han besöker. Han har ändrats som person, berättar han.

2001 fick Chuck Billy cancer, en stor tumör i bröstet som tvingade honom att sluta med musiken.

- Jag tappade håret och kände inte igen mig själv när jag såg mig i spegeln. Jag trodde aldrig jag skulle spela igen, säger han.

Han ser fortfarande kraftfull ut, men får en mjuk blick när han pratar om åren han var sjuk.

- Jag lyssnade inte på vår musik på två år! Jag tänkte att det var slut med det där.

Det amerikanska trashmetalbandet Testament bildades 1983, och trots att medlemsbytena varit många och de gått upp och ned i popularitet har de alltid haft en stabil fanskara, släppt skivor och turnerat i snart trettio år.

När Chuck sedan blev fri från cancern återförenades alla originalmedlemmarna i Testament för en välgörenhetskonsert 2004. Återföreningen var tänkt som något tillfälligt, men det är just originalsättningen som gästar Sigurdsgatan 25. Förutom Billy är det Eric Peterson, Alex Skolnick och Greg Christian.

- Vi har fortsatt sedan dess. Jag ser det som en välsignelse, jag tror att allt händer av en anledning, säger 50-årige Chuck.

Den nysläppta skivan Dark Roots of earth, som de just nu turnerar med, beskriver han som säker.

- Vi gör det vi tycker är bra i stället för att tänka på vad pressen eller fansen ska tycka, säger Chuck. Och han menar att självtilliten är en av anledningarna till att Testaments musik levt kvar, de är inga ”sell outs”.

- Många av banden som bildades i samma veva som vi antingen slutade när metalgenren inte längre var så populär eller försökte bli som Soundgarden. Vi däremot höll fokus på vad vi står för som band och blev till och med ännu argare – jag tror att fansen respekterade oss för det och att det är därför vi överlevt, avslutar Chuck.

Mer läsning

Annons