Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caringer sjunger om fängelser

”Man kan inte göra om sig för att bli omtyckt”, säger Anders Caringer, den samhällsengagerade trubaduren som förra året gav ut tre CD-skivor samtidigt. De speglar tre sidor av en mångsidig man.

Annons
Foto: Mångsidig. Anders Caringer är en mångsysslare men rollen som fängelsepastor har varit en av de mest givande.

Få människor har en så mångfacetterad karriär som Anders Caringer på sin cv; pastor, musik- och dramalärare, trubadur, musikalförfattare, korsordskonstruktör och pedagog

i folkhälsofrågor. Samt fängelsepastor.

- Det är bland det mest givande jag någonsin gjort och svåraste på en gång. Tur att musiken finns så att man kan formulera sig med text och musik, säger han.

Som fängelsepastor hade han tystnadsplikt och många intagna anförtrodde honom sina livshistorier.

- Jag har mött rätt många som blivit dömda i onödan och har sett deras lidande.

Rättsväsendet ventileras i hans musik - nya låten Juristens morgonbön handlar om att vissa jurister är mer fokuserade på att vinna än att få fram sanningen.

- Jag vill lyfta fram det som inte funkar, säger han.

Förra året lanserade han tre skivor på samma gång - Eld, Jord och Vatten - ett treårigt projekt som täcker in hans syn på livet. Eld är vad han kallar en ”kåklåtplatta” och baserar sig på hans erfarenheter från arbetet i fängelset. Jord står för den meditativa och eftertänksamma sidan medan Vatten är mer humoristisk men med ett allvar i botten.

- Humorn är absolut livsnödvändig, utan den skulle jag nog dö, säger han.

Bisysslan som korsordskonstruktör hänger samman med behovet av humor och fascinationen för formuleringar.

- När det uppstår oväntade ordkombinationer, då får man någon sorts ordchock och måste skratta. Så är det i korsorden och så är det i en del av mina texter.

Rötterna till Anders Caringers musik hittas i 60-talets pop och rock och han kallar själv sin musik för ”textbaserad och rätt så mycket känslostyrd”. Det finns en politisk ådra i många av hans texter och han är inte rädd för att säga ifrån. Titeln för lördagens spelning på Norra Björnöns fritidsgård är Fängelser utom oss och inom oss. Tonvikten ligger på fängelser - i flera olika bemärkelser.

- De finns även inom oss och de går vi omkring med allihop tror jag, säger han.

På gång:

Vad: Fängelser utom oss och inom oss av trubaduren Anders Caringer

Var: Norra Björnöns fritidsgård

När: Lördag kväll kl. 19.00

Mer läsning

Annons