Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för försäkringskassefars

Drabbade länsbor gör svart komedi om Försäkringskassan tillsammans med Västmanlands teater.

Annons
Trångt. Det blir trångt på scenen när Den flygande handläggaren spelas på Västmanlands teaters stora scen på lördag. Sex skådespelare och tolv statister hjälps åt att rikta strålkastarljuset på Försäkringskassan. ”Hoppas att de dyker upp. Det skulle berika diskussionen efteråt”, säger regissören Martin Rosengardten.

Försäkringsfarsen "Den flygande handläggaren", som har premiär på Västmanlands teater i morgon lördag, bygger på händelser som inträffade under de år Försäkringskassan förvandlades till den vinstdrivande myndighet den är idag med ett penningtänk importerat från företagsvärlden.

Manusförfattaren Gertrud Larssons bakgrund som reporter fick henne att använda sig av riktiga personer och händelser när hon skrev sin samhällskritiska fars. Gertrud Larsson som ständigt letar efter orimligheter hon kan göra något drastiskt av på teaterscenen har använt humorn som sitt viktigaste vapen när hon naglat Försäkringskassan, vilket tilltalar Västeråsregissören Martin Rosengardten.

– Vi sätter upp pjäsen därför att det är en så rolig politisk satir och samtidigt en sann historia vilket gör den ytterst angelägen för väldigt många. Det mesta i den är hämtat från verkligheten.

– Vissa utredare och politiker nämns till och med vid namn, förtydligar Martin Rosengardten som tagit sig tid från det intensiva repetitionsarbetet för att prata om vårens stora satsning.

– Publiken kommer att känna igen sig. De flesta arbetsplatser pratar om effektivitet och pengar och inte om hur människor mår.

Utmaningen ligger i att lyckas framföra det samhällskritiska budskapet så att publiken förstår det och inte göra pjäsen alltför absurd.

– Vi spetsar ju till situationer som i sig känns helt overkliga, men som inträffat och inträffar. Ibland är det svårt att inte tro att allt är påhittat.

Västeråsensemblens tolkning av Den flygande handläggaren skiljer sig från andra uppsättningar av pjäsen. Regissören har valt att utöka ensemblens sex skådespelare med tolv statister, västeråsare och länsbor man fått tag på genom arbetsförmedlingen. Alla har de haft med Försäkringskassan att göra på olika sätt, som långtidssjukskrivna, arbetslösa och utbrända.

– Jag lade till tolv personer för att spetsa till historien och få anknytning till länet. Statisterna är en brokig blandning personer med direkt erfarenhet av problem med Försäkringskassan. De är i situation med kassan nu vilket gör detta till ett jättespännande samarbete. Vi får ännu en dimension på köpet.

Att regissera 18 personer på scenen samtidigt under en stor del av pjäsen har inte varit en helt enkel historia. Men arbetet har gått över förväntan varför Martin Rosengardten är supernöjd.

– Jag trodde att det skulle vara svårare. Men alla dessa engagerade människor berikar historien. Nyttigt fortbildningsarbete för mig och ensemblen. Och statisterna har sugit åt sig och blivit bra skådespelare.

Handlingen är enkel. En trogen medarbetare som inte längre orkar behandla sina kunder som sakregleringsärenden får nog och bestämmer sig för att hämnas alla utförsäkrade.

– Hoppas försäkringskassefolk dyker upp. Det skulle berika diskussionen efter åt.

Den flygande handläggaren

Premiär på Västmanlands teater, lördag 15 mars klockan 18.

Handlar om: Reformarbetet som började 2005 då nya Försäkringskassan bildades när Riksförsäkringsverket och de 21 länskassorna slogs ihop.

På scen: Bodil Malmberg, Sandra Medina, Jan Modin, Ossi Niskala, Robert Noack, Ulla Tylén och tolv statister.

Regi: Martin Rosengardten.

Dramatiker: Gertrud Larsson.

Martin Rosengardten: Utbildad skådespelare och regissör.

Ålder: 38 år.

Gillar: Pjäser som vill mer än berätta en historia för stunden samt humor på scen trots att jag är en person som dras åt det svarta, dramatiska.

Vill sätta upp: En stor musikalisk saga som involverar många på scen.

Mer läsning

Annons