Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Rheborg att bjussa på sig själv

Johan Rheborg tvättar bort Solsidanstämpeln som Fredde genom att avslöja vem han är privat.

Annons

Västerås. Det är första gången komikern gör en soloturné. På fredag besöker han Konserthuset med en 90 minuter lång och själv-utlämnande show. Tidigare har Rheborg inte velat bjussa på sig själv.

– Jag gillar inte att fläka ut mig. Men eftersom folk förknippar mig med mina roller, och tror att jag, Johan, är lika med Fredde från ’Sol-sidan’, känner jag att jag måste berätta vem jag är. Varje dag fotas jag som Freddde. Men jag är ju inte han även om jag också har min neuroser och nojor. Han är bara en figur jag gör. Det är trevligt med all uppmärksamhet, men också frustrerande, utbrister Johan Rheborg lätt irriterat.

I en och en halv timme ska han underhålla västeråsarna solo på scen. Nervöst?

– Inte så värst. Jag har bara goda minnen från Västerås. Föreställningen kanske är lite för lång fastän jag själv är emot långa föreställningar. Men det blev så därför att jag kände att jag inte kunde korta texten utan att tvingas stressa genom materialet. Det vill jag inte. Folk måste få skratta ordentligt.

– På ett sätt är det tufft att köra ensam så länge på scen, men också skönt att kunna styra över tempo och rytm. När jag kör dubbla shower samma dag är det förstås lite slitigt.

Shower kan kantra om komiker utgår från att publiken vet en massa i förväg. Det gör aldrig Johan Rheborg.

– Hamnar jag i fel varv-läge är det bara att snabbt börja om från ruta ett. Det går på rutin.

Showen handlar mycket om åldersnoja.

– Skämten studsar i att jag fyllt 50, och jag bjussar verkligen på mig själv här. Jag berättar om en krokig karriär, dåligt själv-förtroende och kontroll-behov. Det kanske inte verkar som dåligt självförtroende, men jag hade svårt att hitta min plats efter tonåren, och jag fick sparken efter mitt första filmjobb.

Varför han gång efter annan lyckas roa sin publik vet han inte. Men han öser inte bara ur sig rappa skämt.

– Jag har aldrig tappat min publik under en show. Kanske för att jag berättar saker, och inte bara står där och pratar och pratar. Jag är också lyhörd och bra på att läsa av min publik.

Vad gör du om ett skämt inte landar?

– Försöker vänta ut det. I värsta fall går jag av scenen, hellre än får panik. Folks skratt får inte förstöra min berättelse. Men det har som sagt aldrig hänt att en show kantrat.

Rheborg gillar humor, men svarar inte alltid vänner och familj med skämtsamma repliker.

– Jag är inte ståuppare privat även om det rör sig skämt i huvudet hela tiden. Men jag brukar testa skämt på nattklubb. Jag är nog mest kreativ, och provar tusen olika saker samtidigt.

Mer läsning

Annons