Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Viktor om att få Dan Andersson-priset: "Obeskrivligt"

Låtskrivaren, musikern och konstnären Dan Viktor från Västmanland får årets stora Dan Anderssonpris. Johan Axel Sandström får lilla Dan Anderssonpriset.

Annons

Dan Viktor Andersson, föddes 18 november 1977 i Gullvalla i Västmanland. Han debuterade som soloartist 1999 med Wroclaw.

Han har därefter gett ut sju skivor, däribland "Jesus för en dag" och "Det meningsfulla våldet". För precis tio år sedan kom plattan "Dan Andersson sjunger Dan Andersson". Här bjöd Dan Viktor på nya tolkningar av diktaren Dan Andersson. Det fanns en punk- och rockådra som satte nytt liv till de redan så välkända sångerna.

Under senare år har han inte varit lika synlig i offentliga sammanhang. Dan Viktor valde för några år sedan att flytta upp till Hälsingland. Han slog av på takten som turnerande vissångare och artist. Den senaste plattan kom 2013 "Dan Viktor & vägen hem" och var en ny början i hans konstnärskap. Den politiskt proggiga stilen var utbytt mot en mer allvarligare och personligare stil. Dan Viktor sade bland annat följande i en tidningsintervju för Proletären:

– Det handlar om att inte bara gå på det som känns skönt. Den här plattan är genomtänkt och allt är vägt på guldvåg. Det är ett nytt sätt att sjunga och skriva på och den är fullständigt ärlig. Allvarlig och vacker. Skörare men starkare. Det är hela min gärning nerkokad i ett och samma album.

Där vågade Dan Viktor visa upp sidor av sig själv som tidigare hade fått stå tillbaka för den lättsamme scenartisten och underhållaren.

Dan Viktor har tidigare tilldelats Ted Gärdestadstipendiet och Fred Åkerströmstipendiet. Dan Viktor har ett förflutet som medlem i band som Idiotteatern och Spritbaletten. Han har också varit med i trallpunkbandet Hydrogenium och Gunnar Källström & Fridens Liljer, och musikerkooperativet Branschen.

Ur prismotiveringen går att läsa följande: "Dan Viktor får priset för sina rika musikaliska tolkningar av Dan Anderssons diktning och för sin stora betydelse för utvecklingen av den svenska nutida vistraditionen och dess ständigt nya utövare. Han har kallats den perfekte musikerskalden, en rabulistisk motkraft i Idol-Sverige och ett musikaliskt expresståg med en oemotståndlig livskraft. Dan Viktors egen visdiktning försvarar tron på poesin som något fritt och lever i Dan Anderssons anda och fotspår."

– Det är förstås en obeskrivlig ära att få ett så stort och fint pris. Jag är både tacksam och stolt, säger Dan Viktor och fortsätter:

– Jag och tjejen har skaffat barn, köpt en stor gård i skogen, där har jag byggt en studio, producerar skivor av bland annat Västerbrokören. Jag jobbar på en högstadieskola, skriver låtar och målar tavlor.Dan Viktor har hittat hem och upplever en större harmoni i sitt liv.

Priset ser han som ett kvitto på att hans kreativa livsgärning ändå varit mödan värt.

Mer läsning

Annons