Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danny och Gina leder schlagern

"Coolt" och "nytt" är orden Danny Saucedo och Gina Dirawi använder för att beskriva vad de planerar för sina sex lördagskvällar i schlagerns tecken.

Annons
Vill förnya. Gina Dirawi och Danny Saucedo är den yngsta programledarduon i Melodifestivalens historia och tillsammans vill de förnya programmet.

Den yngsta programledarduon i Melodifestivalens historia tänker förnya programmet.

Välkommen till "Melodifestivalen - återkomsten". Årets schlagertvåa Danny Saucedo och programledaren Gina Dirawi återvänder till schlagern för att leda sändningarna från Melodifestivalen 2013. Men i övrigt blir tävlingen långt ifrån en repris, lovar programledarduon. Gina Dirawi, som tack vare sin insats i årets festival belönades med en Kristallenstatyett för bästa kvinnliga programledare, tackade ja till jobbet först när hon kunde försäkra sig om att det skulle bli något helt annat än sist.

- Jag tänkte: "Går det att bli bättre?". Det berodde helt på vem jag skulle få göra det med. Och när de sade att det var Danny så kände jag att det inte kommer att gå att jämföra med förra Melodifestivalen. Det blir coolt. Det blir nytt, säger hon.

Danny Saucedo har tävlat i Melodifestivalen två gånger som soloartist. Båda gångerna slutade han som tvåa, slagen av Eric Saade (2011) och Loreen (2012). 2009 lyckades Danny och hans vänner i EMD knipa en tredjeplats i tävlingen med bidraget Baby goodbye.

- Jag vill ju gärna vara med i festivalen, och här får jag vara med alla veckorna och ta del av den på ett annat sätt. Jag tror att jag och Gina kommer att göra det väldigt kul. Det ska bli spännande att se hur långt SVT vågar släppa oss, säger han med ett skratt.

Enligt Melodifestivalens producent, Christer Björkman, kommer programledarna inte att hållas tillbaka. Snarare kommer de att knuffas ut på okänt vatten.

- Vi ska visa upp sidor av dem som man inte redan känner till. Vi vet att Gina kan programleda, vi vet att Danny är en jäkel på att sjunga och dansa. Vi kommer att utmana dem och se till att de får ordentligt att bita i, lovar han.

Bland annat kommer tittarna av allt att döma bjudas på ombytta roller. Sångaren Danny Saucedo blir alltså programledare - och programledaren Gina Dirawi, som 2009 gick till slutaudition i TV 4:s Idol, sjunger ut.

- Jo, det kanske kommer, säger Gina Dirawi försiktigt, men Christer Björkman är inte lika trevande:

- Absolut är det så. Självklart.

Precis som i vintras skrivs manus till Melodifestivalen av Edward af Sillén, som vid onsdagens pressträff berättade att han planerar att "fylla varje programminut med underhållning". Björkman intygar att det är målet:

- Man ska kunna titta på det här programmet även om man är helt ointresserad av tävlingen.

Melodifestivalen 2013 startar i Karlskrona den 2/2 och drar vidare till Göteborg (9/2), Skellefteå (16/2) och Malmö (23/2). Andra chansen hålls i Karlstad den 2/3 och final blir det på nya Friends arena i Solna, utanför Stockholm, den 9/3.

Carl Cato/TT Spektra

Therese Lindström/TT Spektra

Fakta/Programledare i Melodifestivalen

2013: Gina Dirawi och Danny Saucedo

2012: Helena Bergström, Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

2011: Marie Serneholt och Rickard Olsson.

2010: Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer och Dolph Lundgren.

2009: Petra Mede.

2008: Kristian Luuk.

2007: Kristian Luuk.

2006: Lena Philipsson.

2005: Alexandra Pascalidou, Shan Atci, Annika Jankell, Erik Haag, Henrik Schyffert, Jill Johnson, Johanna Westman, Kayo Shekoni, Mark Levengood, Markoolio och Micke Leijnegard.

2004: Charlotte Perrelli, Ola Lindholm och Peter Settman.

Fakta/Klara för Melodifestivalen

32 bidrag ska tävla i Melodifestivalen. Den stora urvalsprocessen har börjat, men redan är två bidrag klara:

+ Låten Island av Elin Pettersson som vann Allmänhetens tävling för låtskrivare som inte tidigare haft låten utgiven.

+ Terese Fredenwall, som vann tävlingen Svensktoppen nästa. Hon ska sjunga låten Breaking the silence, hon skrivit själv tillsammans med Simon Petrén.

Mer läsning

Annons