Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansen lyfts fram på Konstmuseet

De närmaste veckorna står performance i centrum på Västerås konstmuseum som visar video och fotoverk från Finland.

Annons
På Konstmuseet. Hanna Brotherus dansfilm Be always with us har tema moderskapet.

– Finland är framstående på det här konstområdet och det känns bra att visa det, säger Helen Karlsson, intendent på Konstmuseet.

Det spretiga begreppet performance används för många former av konstnärliga uttryck där rörelse, bild och musik brukar vävas samman.

När performance växte fram på 1960- och 70-talen fanns ofta ett underliggande politiskt budskap. I dag är tonen mer lättsam och humorn präglar också en del av de verk som nu visas i Västerås.

Dansaren Reijo Kela har till exempel gjort filmen 365 Days Video diary där han själv gör 365 blixtsnabba entréer i varierande miljöer. Reijo Kela finns på plats själv för ett performance-framträdande när utställningen invigs i dag klockan 14.

Utställningen pågår till 7 mars och övriga delaktiga konstnärer är Elina Brotherus, Hanna Brotherus, Heli Hiltunen och Aurora Reinhard.

Kvällen den 10 februari anordnas en introduktion till performancekonst. Den 21 februari och 7 mars arrangeras performance med estetelever från Carlforsska respektive studerande på Mälardalens högskola.

Mer läsning

Annons