Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vinner Loreen

VLT:s schlagerexpert Per Tviksta om varför vi ska hålla tummarna  i kväll.

Annons

Ja, så var vi där igen. Vi svenskar är störtsäkra på att vårt lands bidrag ska sopa mattan med övriga Europa och vinna den stora tävlingen. Och jag måste medge, mina tankar har gått åt det hållet åtskilliga gånger den sista tiden.

Men så tänker man tillbaka på tidigare år, tidigare "säkra segrare", som floppat och hamnat i den blygsamma nedre regionen av slutlistan. Men i år (har vi hört det förut?) är det dags. Nu jäklar ska den där mattan sopas, och det rejält!

Nu, 2012, finns det dock åtskilliga tecken i skyn som dock talar för att våra (alltid) högt ställda förväntningar ska slå in. Att vi efter 13 års väntan (Charlotte i Israel senast) åter ska vara kungar på "euroschlagertronen". Eller kanske snarare drottningar, för då, 1999, liksom nu 2012 är det kvinnor som vi sätter vårt hopp till. I år dessutom en Västeråskvinna - hur häftigt känns inte det på en skala?

Men varför ska vi då tro på mirakel denna gång? Jo, vi är i år inte ensamma om att hylla, älska och favoritisera Loreen och hennes underbara performence när det gäller tävlingsbidraget Euphoria. I stort sett alla har blivit euforiska av vad de fått se och höra.

Ända sen det stod klart att Loreen vann den svenska tävlingen har hyllningarna strömmat in - från Sverige, Europa och andra delar av musikvärlden. På ESC-fansen egen hemsidas omröstning är hon så stor man nog bara kan vara.

Direkt satte spelbolagen toklåga odds på att Loreen skulle ta hem tävlingen. Ja, oddsen har bara varit lägre en gång tidigare, det var när norske Alexander Rybak krossade motståndet 2009 och slutade 169 poäng före tvåan det året. Och favoritskapet har hållt i sig hela tiden, under pr-kampanjer och nu efter veckans semifinaler.

Sent i går var hon fortfarande storfavorit,. Så det politiska, att statsmaskinen i Azerbajdzjan kritiserat Loreen för att hon träffat och engagerat sig i människorättsgrupper under sin tid i Baku. Det tror jag fakttiskt kan ge extraröster till Sverige. Kan tänka mig att icke så schlagerfrälsta tv-tittare runt i Europa i kväll, som inte tänkt rösta alls, resonerar som "ah, hon har ett engagemang, det är värt att hylla" skickar iväg en röst som inte blivit skickad annars. Så maktens utspel kan visa sig bli det direkt motsatta de föresatt sig.

Så, behöver vi hålla tummen i kväll? Jovisst, för i schlagersammanhang kan allt hända (gammalt djungelordspråk, men ack så sant) och det finns en del utmanare. Olika förstås beroende var i Europa vi befinner oss - för smaken är ju som bekant som grannlandets i dessa sammanhang ... Och då känns det tryggt att de flesta av våra nordiska grannar är med i kväll!

Farliga utmanare? Jag säger direkt Turkiet som jag bara älskar, sen Ryssland (men har inte det roliga/charmiga med dessa tanter tagit slut nu?), Irland (duracelltvillingarna man inte kan ogilla), Norge (en Saade/Danny-kopia, men det vet inte Europa när dom röstar) och förstås alla balkanländer som får massor av röster bara för att det är balkan. Likaså med forna östländer. Och Medelhavsländer ...

Som sagt, i schlagersammanhang vet man aldrig hur det går.

Annons