Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är årets kulturstipendiater

Bildkonstnärer kammade hem de största stipendierna

Annons

Vid kulturnämndens sammanträde på onsdagen beslutades vilka som kommer att få ta emot 2015 års kulturstipendier. Sammanlagt fanns det två större stipendier á 80 000 kronor och sju stycken á 20 000 kronor.

De fördelades så här:

Arbetsstipendium 80 000 kr

Anna Törrönen, bild, 32 årKonstnär. Måleri, collage, teckningar och video.

Utbildning: Västerås konstskola 2002-2004, Åbo konstakademi 2004-2008, Academy of Fine Arts and Design i Ljubljana, Slovenien, Masterexamen, 2008-2010.

Utställningar: deltagit i grupputställningar internationellt och i Sverige sedan 2010.

Motivering: ”Anna Törrönen har en konstnärlig tydlighet med en befriande respektlöshet i måleriet. Hon blandar olika material vilket tillför och bidrar till en nakenhet.”

Vid sidan om det egna konstnärskapet delar Anna Törrönen generöst med sig och tar en aktiv roll för att utveckla Västerås konstliv bland annat i konstföreningen Ytan.

Dan Wid, bild, 30 år

Konstnär. Foto, måleri och grafisk formgivning.

Utbildning: Västerås konstskola 2004-2006, Gerlesborgs konstskola 2006, Mälardalens högskola 2007-2009 och Kungliga konsthögskolan, Masterexamen, 2009-2014.

Utställningar i Västerås och Stockholm 2007-2014.

Motivering: ”Dan Wids verk har ett starkt utryck. Det finns en inträngande ogripbarhet i bilderna som väcker nyfikenhet och skapar djup.”

Dan Wid befinner sig i en viktig tid för att etablera sig som fri konstnär efter många år i konstutbildningar. Dan arbetar företrädesvis med fotografi men även med andra konstnärliga uttryck. Parallellt med det egna konstnärskapet verkar han som pedagog bland annat för barn och unga. Han tar en aktiv del i utvecklingen av Västerås konstliv bland annat i konstföreningen Ytan.

Stipendium 20 000 kr Sofia Bergfeldt, bild30 år

Industridesigner.

Utbildning: Industridesign vid Linnéuniversitetet i Växjö 2008-2009, Nyckelviksskolan 2009-2010, The New School (New York City University) 2013, Konstfack i Stockholm 2012-2014, kandidatexamen.

Motivering: ”Sofia Bergfeldt är innovativ som industridesigner. Lekfullt arbetar hon med kontraster som för in nya dimensioner som rörelse, tid och förgänglighet i designen.”

Sofia Bergfeldt har nyligen avslutat sin utbildning till industridesigner. Hon har formgivit flera produkter som till exempel lampor, vinglas, skulpturer och hjälpmedel till funktionshindrade.

Knut Barrfjäll, litteratur69 år

Trädgårdsmästare och skribent med egen naturspalt i VLT. Naturfotograf.

Motivering: ”Knut Barrfjäll har öga och öra för Mälarens rika landskap. Lekfullt och med lärdom lockar han oss att på nära håll uppleva djur- och naturlivet med alla sinnen.”

Knut Barrfjäll planerar att i text och bild ge ut en bok om Mälarens naturliv och öar. Han skapar levande bilder av Mälardalens skiftande natur som han är djupt förtrogen med. Vi anar vågornas kluckande, doften av blommor och skog, solens gång över trädtopparna och känslan av myrornas febrila ilande på marken. Stipendiet blir en hjälp för honom att ge ut boken om Mälaren.

Marie Björk, litteratur31 år

Författare och journalist.

Utbildning: Fil. kandidatexamen i journalistik. Högskolekurser i kreativt skrivande.

Motivering: ”Marie Björk sätter fingret på vad som värker, svider och gnager i livet. Hennes sätt att lyhört möta ungdomar och locka till läsning, insikt och diskussion ger upplevelser för både hjärta och hjärna.”

Marie Björk har publicerat en diktsamling, en reportagebok och senast ungdomsromanen Jag blundar tills jag finns. Hennes ambition är att nå ut till ungdomar och med litteraturens hjälp diskutera angelägna samhällsfrågor. Hon vill stimulera till ökad läsning genom författarbesök i skolan. I det civila arbetar hon med marknadsföring på Bonnierförlagen.

Joel Annmo, scenkonst28 år

Operasångare.

Utbildning: Musikkonservatoriet i Falun 2006-2007, Kandidatexamen vid Operahögskolan i Stockholm 2008-2011.

Motivering: ”Joel Annmo har en mogen tenorröst med stor potential. Med sin begåvning och målinriktade inställning kan han nå framgång i operavärlden.”

Joel Annmo är frilansande operasångare. Han har uppträtt på flera operascener i Sverige och utomlands som till exempel Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Göteborgsoperan och Hamburger Kammeroper. Han fortsätter sin utbildning som operasångare för Douglas Yates i Nürnberg.

Anna-Sara Åberg, scenkonst32 år

Operasångare.

Utbildning: Kandidatexamen i opera vid Göteborg universitet 2005-2008, Masterexamen i opera vid Göteborgs universitet 2010-2014.

Motivering: ”Anna-Sara Åberg har en rik röst som mezzosopran. Med ett stort engagemang kommunicerar hon genom sång och teater i skiftande musikaliska sammanhang.”

Anna-Sara Åberg är frilansande operasångerska. Hon uppträder flitigt i Sverige på operascener och i kyrkliga sammanhang. Hon har bland annat uppträtt på Göteborgsoperan och på Vadstena Akademien.

Johanna Wernmo, scenkonst21 år

Dansare. Koreograf.

Utbildning: Kungliga Svenska Balettskolan 2010-2013, Salzburg Experimental Academy of Dance 2013-2015.

Motivering: ”Johanna Wernmo är en driven, ambitiös och utforskande dansare som brinner för det egna skapandet inom modern dans.”

Johanna Wernmo är frilansande dansare som parallellt med sina utbildningar uppträtt i professionella dansprojekt och med danskompanier i Sverige och utomlands. Hon har deltagit i det belgiska danskompaniet Needcompany och givit föreställningar i Graz, Österike. I Sverige har hon engagerats av Dans i Nord som har sin bas i Uppsala och av Livekonstkollektivet MELO som är hemmahörande i Stockholm.

Tina Wilhelmsson, scenkonst38 år

Visartist

Utbildning: Dram och teater vid Blekinge läns folkhögskola, Pol. Magisterexamen vid Lunds universitet 2006, Visskolan i Västervik 2006,

Motivering: ”Tina Wilhelmsson använder visor och ett engagerande scenspråk som medel för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Med allvar, humor och ironi speglar hon träffsäkert vår samtid.”

Tina är en uppskattad och flitigt anlitad artist och gör flera hundra spelningar per år i offentliga sammanhang. Hon är starkt engagerad i samhällsdebatten särskilt i frågor som rör jämställdhet och feminism. Tina samarbetar med studieorganisationer, skapar nätverk för kulaktörer och ingår i olika musik- och artistkonstellationer.

Nämnden beslutade även vem som tilldelas Lars Färnlöfs minne 2015 där stipendiet ska gå till en musiker som väsentligt bidragit till utveckling och förnyelse av jazzlivet i Västerås.

Det går i år till musikern, kompositören och pedagogen Monica Dominique med motiveringen: "Monica Dominique är en mångsidigt begåvad musiker med rötter i jazzen. Hennes improviserande i många genrer visar på en musikalitet i Lars Färnlöfs anda. Med smittande glädje och lekfullhet behärskar hon flera musikaliska uttryck. Som pianist, kompositör, arrangör och artist berikar hon det svenska jazzlivet".

Annons