Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får de tunga stipendierna

Musikern Magnus Bergkvist, känd som Embee, och författaren Ann-Christine Kihl får årets båda tyngsta kulturstipendier från Västerås stad.

Annons
prisad författare. Ann-Christine Kihl får stipendium för att kunna slutföra sitt nya bokprojekt.  Foto: Rune Jensen/arkiv

Bergkvist och Kihl får de så kallade arbetsstipendierna 2014, vardera på 80 000 kronor. När VLT ringer upp Bergkvist befinner han sig just i Seattle, USA.

– Jag fick reda på det alldeles nyss, berättar han. Det är helt fantastiskt och hedrande.

Varför får du stipendiet tror du?

– Det handlar väl om idogt arbete, att jag har kämpat på. Det ju många år som jag farit runt som något slags ambassadör för Västerås.

I Seattle samarbetar han med artisten Budo. Två olika musikaliska världar som de försöker smälta samman. Rätt typiskt för Bergkvist som gränsöverskridande musiker.

– Jag sitter kanske 10–15 minuter och jobbar med låten och han sitter i soffan och lyssnar. Sedan byter vi plats.

Magnus Bergkvist är kanske mest känd för hiphopgruppen Looptroop Rockers men har också samarbetat med Norrlandsoperan och driver gruppen Skuggpoeten för att bara nämna lite. ”Öppet sinne, stor nyfikenhet och integritet löper som en röd tråd genom hans soloprojekt” skriver juryn i sin motivering.

Ann-Christine Kihl jobbar som journalist på VLT. Men hon har också gett ut tre böcker, senast ”De överlevande från Råtterdammer Street”, en roman som utspelar sig i hemstaden Gävle.

– Jag är jätteglad över stipendiet. Det är otroligt hedrande, säger Kihl.

För Kihls del handlar det om ett speciellt bokprojekt. Hon jobbar med en bok om journalistkollegan, foto-grafen, filmaren och skribenten Martin Adler som dödades under uppdrag i Mogadishu, Somalia, midsommarhelgen 2006. Han var precis på väg att packa sina saker och fara hem till familjen i Västerås.

– Min ambition är att porträttera Martin Adler och bidra till att hans viktiga arbete inte glöms, säger Kihl.

Vad ska du göra med pengarna?

– De gör förhoppningsvis att jag kan ta ledigt och jobba med den här boken på heltid.

I sin motivering framhåller juryn Kihls styrka som stilist, ”nyfiket och varsamt avtecknar hon människor och möten med hjärtslag i berättelsen”.

Ytterligare sju personer får stipendier på 20 000 kronor vardera. Alla kommer att prisas vid en festlig sammankomst den 25 mars, berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Per Lithammer.

En rad nomineringsgrupper har jobbat med att ta fram kandidaterna och det slutliga beslutet togs av nämnden under gårdagens möte.

Gränsöverskridare. Magnus Bergkvist, alias Embee, får ett av årets tunga stipendier.  Foto: David Einar

Mer läsning

Annons