Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vägrar låta bli att ta ställning

Solidaritet är sexigt. Banderollen på P3-Guldgalan var tydlig – Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick fortsätter att våga vara politiska. På lördag kommer Sveriges coolaste houseakt till Blue moon bar.

Annons

Mycket har hänt sedan 2010, när första singeln Luminary Ones släpptes. Förra året var de den mest hajpade dansakten i Sverige, med ett 60-tal spelningar utanför landet. Nu är det 2012 och dags för Sverigeturné.

När VLT når Rebecca Scheja sitter hon på taket på ett hotell i Kapstaden, där de plåtar reklambilder för ett svenskt sportmärke. I tidigare intervjuer har de berättat att det varit svårt att slå sig fram som kvinnliga musikproducenter.

Hur bemöts ni idag?

– Vi har inget behov av att höra vad folk tycker. I början var man mycket mer mottaglig. Vi vill inte hålla på och tugga om att det är så mansdominerat. Det är bättre att bara göra vår grej, så kanske vi kan förändra.

Ni tar tydligt politisk ställning. Vad får ni för reaktioner på det?

– Vi får mycket gensvar, särskilt från folk som uppskattar att vi pratar om det. Som håller med och önskar att fler artister eller människor överhuvudtaget tar orden i mun och pratar om det som är självklart. Men som vissa kanske inte vet hur de ska kommunicera.

Vad är viktigast, musiken eller politiken?

– Vi lever ju i ett samhälle där det känns viktigt att vara medveten, eftersom vi håller på att gå åt ett helt nytt håll. För oss är det jätteviktigt att vi påminner oss hela tiden om vad som är viktigt och vad vi står för. Musiken är vårt liv, det vi brinner för. Men politiken är något som går hand i hand med allt man gör.

Vad har ni för planer för framtiden?

– Vi gillar att spela i Skandinavien, för folk har bra koll här och uppskattar musiken. Så vi hoppas få fortsätta med det. Men tanken är väl att vi ska göra det vi gjort i Sverige, ute ivärlden. Och att vi ska använda oss mer av den musik vi själva skapat.Johanna Bister

Till Västerås i kväll

Vad: Rebecca Fiona

Var: Blue moon bar

När: Sent lördag kväll

Mer läsning

Annons