Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deborah är som en favorithalsduk

Den som ändå haft huvudrollen i en romantisk komedi med New York i jultid som bakgrund.

Annons
Deborah Brown i Konserthuset.

Då hade Deborah Brown och Bohus big band kunnat fixa den jazziga, stämningsfulla filmmusiken.

Blunda och byt Stadsparkens ockrafärgade, taggformade blad i prasselhögarna omkring promenadstråket till årets första snö i New York med nattgammal is över dammen i Central Park. Musik av Irving Berlin, Sarah Vaughan eller Charlie Parker i bakgrunden, diskret. En nordan med is i bettet som kanar nerför Fifth Avenue, mellan 49:e och 60:e gatan där paren går arm i arm med shoppingkassar bara har kärleken som värmer.

Harmoni och frid, mistelgrönt och sprakande från brasan; vemodig nostalgi, kärlek som inte svalnar eller hjärtan som hettar under vinterrocken. En värld där det bara finns du och jag. Ordet wonderful som återkommer i verserna och rimmar med beautiful. Tårar av lycka och av saknad.

Storbandet Bohus big band från Vara, klädda i mattsvart och glänsande mässing, blåser Stadsparkens torra löv över tågspåren och ner i Mälaren med sina evergreens. Deborah Brown från Kansas City, Missouri, klädd i guldbrokad, nålspetsar till klackar och en glittrande repertoar av klassiker, mjuka vid öra och kind som en favorithalsduk, har lyxen att plocka ur Irving Berlins gigantiska produktion.

Flygelhornskraft. Tenorsaxtryck. Jazzlycka. Och en utflykt till Charlie Parkers Barbados, en västindisk mamboblues från USA, skriven och inspelad 1948.

Deborah Brown och Bohus big band är två institutioner som trivs med varandra i melodisk symbios, ett musikaliskt äktenskap byggt på respekt och beundran. Gott om slängkyssar och varma kramar, ett imponerande, tätt och trivsamt samspel. Bladen från den amerikanska sångboken vänds av vinddraget från Irving Berlings decemberfrostiga New York-vintrar och storbandets mässingsblås med lika delar stänk av den svenska västkustens sälta och snålblåst.

Mer läsning

Annons