Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är vi som är de konstiga – Thåström är normal

Det finns artister som spelar live, och så finns det liveartister. Artister som tar sina redan bra låtar upp på scen och låter dem växa och växa i oändlighet – som Thåström.

Annons
Häxmästare i motljus. Thåström spelade i motljus, hela konserten. foto: per groth

Som en häxmästare står han där på scen. I ett ständigt motljus skärmar han sig och publiken tillåts mest att se hans karaktäristiska silhuett.

Han inleder konserten, på utsatt tid, med Kort biografi med litet testamente är det med en urladdning värdig ett extranummer.

Det är dramatiskt och Thåströms stundtals förvridna poser visar att han sjunger varje ord, varje ton med hela sin kropp.

Genom hela konserten ligger tyngden bakom. Det är tajt musik, tungt och stundtals närmar det sig den industrirock han tidigare hade förkärlek för och i andra stunden finns influenser från den tidiga punken.

Även i de lugna låtarna som Ingen neråtsång och Kärlek är för dom så ligger de skärande, tunga, taktfasta tonerna i bakgrunden.

Att se Thåström live är spännande, låtarna är samma som på skivorna, men live klär han dem i nya kostymer. De växer och fylls ut och lämnar inga tomrum.

Hans demoniska gestalt fångar och man kan inte kan släppa honom med blicken.

Thåström är ingen publikfriare. Mellansnacket sträcker sig inte längre än till ”Tack” och ”Tack så mycket”. Han är stundtals så introvert att man funderar på om han vet var han är. Samtidigt är han totalt utlevande och böjer sin kropp i onaturliga vinklar. Han sjunger primalskrin. Då blir det svårt att andas.

Samtidigt som man slukas av rösten och musiken så känns det ibland som att man står utanför och betraktar någon som inte riktigt släpper in.

Det finns ett avstånd, och även om han som alltid trollbinder och även om musiken är fantastisk och suggestiv så infinner sig inte de riktiga hårresningarna.

Han skulle kunna göra det enkelt för sig och få publiken att äta äta ännu större portioner ur hans hand. Thåströms fans är otroligt trogna och hängivna.

Med en låtskatt från Ebba Grön och Imperie-tiden vore det enkelt att vara publikfriande och spela ”gamla godingar”.

Men när han avslutar sin turné i Västerås på torsdagskvällen är det mestadels med låtar från de senaste plattorna.

När VLT lämnar konserten på grund av pressläggningen har han valt att bjuda på en låt från Imperiettiden, och det är av tonerna till Du ska vara president.

Mer läsning

Annons