Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här går hem i London

Två blåsare med internationell status briljerade i Västerås konserthus på onsdagskvällen, klarinettisten Emil Jonason och trombonisten Christian Lindberg.

Annons
Klarinettisten Emil Jonason.

På torsdagen återkommer de i Sinfoniettans Londonprogram.

På lördag framträder Västerås sinfonietta på Cadogan Hall i London och i kväll ges programmet i Västerås konsertsal. I går spelades huvudsakliga delar av det i en ”Efter jobbet – konsert”.

Emil Jonason sitter i Sinfoniettans klarinettstämma men gör samtidigt en internationell solokarriär. I London är han solist i ett verk för klarinett och orkester, Herr Grönstedt underliga drömmar, skrivet av Christian Lindberg och prövat i går inför en alltmer begeistrad publik.

Verket är uppbyggt av sex satser, så osannolika och snabbväxlande som just drömmar kan vara. Alltså kan Jonason och hans instrument frossa i ett jätteregister mellan lågmält vemod och uppspelt jazz.

Lindberg har fyndiga knep för att fånga klarinettens många uttryck och Jonason fick fram såväl välljud som oljud med samma virtuositet.

I Londonkonserten har Christian Lindberg även dubbelrollen som trombonist och dirigent, i går demonstrerad i Svit ur El amor brujo av Manuel de Falla, ett verk fullt av heta känslor. Sinfoniettans sätt att skildra dem kommer att gå hem hos Londonpubliken, det känner jag på mig. Gå själva och lyssna!

Musik

Västerås sinfonietta

Dirigent och solist: Christian Lindberg, trombon

Solist: Emil Jonason, klarinett

Västerås konserthus, onsdg och torsdag kväll

Mer läsning

Annons