Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns omtumlande" 

Årets Bokens Dag-stipendium gick till Lena M Wallin - en skribent som tar ställning för de svaga. 

Annons
Samhällskritisk stipendiat. Teaterchef Kajsa Giertz delade under tisdagen, på Västmanlands Teater, ut årets Bokens Dag-stipendium till Lena M Wallin – en skribent som tar ställning för de svaga.

”Det ska jag hänga ovanför min dator”, säger en strålande Lena M Wallin och håller upp diplomet hon just tilldelats. Hon blev årets Bokens Dag-stipendiat.

- Jag är jätteglad och stolt. Det känns kul att få uppmuntran och stöd för det jag skriver, säger 58-åriga Lena M Wallin.

Hon är utbildad grafiker och har en 12 år lång karriär inom reklam bakom sig. I brist på arbete omskolade hon sig till undersköterska. Men efter tre års arbete på skiftande arbetsplatser och ingen skymt av fast anställning gick hon in i väggen och har sedan 2006 inte orkat arbeta.

Med tidigare erfarenheter från Skrivarlinjen på Tärna folkhögskola började hon istället att skriva. Sedan dess har det blivit många samhällskritiska debattartiklar och insändare i VLT och sedan fyra år tillbaka arbetar hon också på sin första bok som fokuserar på just det hon själv upplevt - utanförskapet. Boken är redan omskriven tre gånger men förhoppningen är att den ska publiceras om ett år. Lena vill vara helt nöjd.

Bokens Dag-stipendiet sökte hon med övertygelsen att det skulle gå till någon yngre förmåga. Hon blev minst sagt förvånad att hon blivit utvald till årets stipendiat.

- Jag höll på att svimma, erkänner hon.

Stipendiet är 20 000 kronor.

- Det är jättemycket för mig som inte har någon inkomst alls, säger en glad Lena.

Motiveringen:

”Bokens Dag-stipendiet, som har till syfte att lyfta fram ett västmanländskt författarskap, tilldelas i år Lena M Wallin för hennes engagerade krönikor, debattinlägg och andra texter som ofta tar de svagas parti. Vi ser fram emot att läsa den kommande kollektivromanen i Västeråsmiljö. I den gestaltas utanförskapets olika sidor med välformulerad inlevelse.”

Mer läsning

Annons