Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter schlagerstrulet – nu ska SVT börja skriva lappar

Efter dundertabben där fel namn lästes upp i direktsändning ändrar SVT rutinerna.

Annons

Schlagergeneralen Christer Björkman var inte nöjd efter deltävlingen i Luleå.

Inför Melodifestivalens första deltävling var programledarna Rickard Olsson och Marie Serneholt nästan märkligt coola. De är båda scenvana, men Melodifestivalen är Sveriges största tv-program med miljontals tittare.

– Det finns egentligen bara en sak som inte får hända – att de ger oss fel namn på dem som går vidare, det vore fruktansvärt, sade Marie Serneholt dagarna innan tävlingen.

Precis det inträffade i Luleå. Med svenska folket framför tv-apparaterna och ett knippe extremt nervösa artister i green room läste programledarna upp namnen två artister, en skulle ut, en skulle vidare till andra chansen.

Marie Serneholt ropade ut namnen på Pernilla Andersson och Jenny Silver, vilket skulle ha inneburit att Le Kid var vidare. Några sekunder senare tvingades hon rätta sig och Le Kid fick lämna tävlingen.

– Det är väldigt tråkigt, speciellt för Le Kid som måste ha trott att de var vidare, säger Marie Serneholt när deltävlingen är avgjord.

SVT hänvisade på lördagskvällen till ”den mänskliga faktorn”. Någon i den kedja som förser programledarna med information hade rört ihop namnen på de tävlande.

– Jag är perfektionist och jag gillar inte när det blir fel. Det blev ett fel i bussen, någon tryckte på fel knapp. Det är sånt som händer, jag tycker inte att det ska hända, men det händer ibland, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Melodifestivalens projektledare Thomas Hall sade på lördagskvällen att SVT kommer att ändra sina rutiner för att förhindra att liknande misstag upprepas i framtiden.

– Det är en kedja av människor som pratar med varandra. I fortsättningen kommer vi att använda lappar så att allt är nerskrivet, säger Thomas Hall.

Favoriten Danny fick flest röster av alla i Melodifestivalens första deltävling.

I skuggan av Dannys triumf skrällde rapparen Swingfly som också gick direkt till final.

Det är första gången en raplåt går direkt till final i Melodifestivalen.

– Jag kan inte begripa att det är sant. Vi har någonting annorlunda, en ny sorts rap. Jag har ingen aning om hur det kommer att gå i finalen, men vi klarade oss här, så man vet aldrig, säger Swingfly, eller Richard Silva II, som han egentligen heter.

Mer läsning

Annons