Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elegant Glenn Miller-frossa

Med plagiat som affärsidé turnerar Jan Slottenäs in i sitt andra kvartssekel av Glenn Miller-frossa, nu med licens att använda originalnamnet.

Annons
Millerlikt. Jan Slottenäs får numera kalla sitt band The Glenn Miller Orchestra, och han bjöd på ett pärlband – eller ”String of Pearls” av örongodis från förr.

Föreställningen är musikaliskt sett lika elegant som tidigare. Men konceptet att sätta upp en tidstypisk kopia av den populära 30- och 40-talsorkestern, med en band leader som är både look-alike och sound-alike, har alltid haft ett patetiskt stänk.

Det känns pinsammare än alla stilriggade tributes och revivals med rock och pop.

Men kanske är skillnaden inte så stor? Stavas den ”generationsfråga”? Ett i foajén utlagt upprop av ”60+gruppen mot åldersdiskriminering” för att få tv och radio att sända mer ”melodiös och harmonisk” musik tyder på det.

Med det sagt respekterar jag gärna den publik som med hörbar förtjusning kände igen pärlbandet av film- och konsertlåtar, liksom de musiker som av och till fick det att svänga rejält. Och som dansmusik är storband oslagbart – bättre bugglåt än In the Mood finns knappt.

Med turnéns Chesterfield-tema fick swingmusiken också en historiskt intressant kuliss. Millerbandet spelade i direktsändning sina låtar mellan cigarettreklamen i CBS radio, inför publik – som alltid fick 45 minuter extra efter sändningen. Miller klämde in medleys för att få med så många låtar som möjligt i radio.

Slottenäsmusikerna och sångarna Jens Berggren och Samuela Burenstrand och The Adam Sisters fyllde sina två timmar med örongodis som Moonlight Serenade, Doing the Jive, Body and Soul, My Melancholy Baby, String of Pearls och Little Brown Jack.

Trumpetaren Lars B Almkvist var en av de solister som lyfte konserten från kopia till intressant original.

Vad: Chesterfield Show

Glenn Miller Orchestra och The Adam Sisters

Var: Västerås Konserthus

När: I går kväll

Annons