Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever bjuder upp till festival

I kväll smäller det. Det som började som ett störningsmoment i pluggstressen har nu mynnat ut i en festival för hundratals människor. I kväll kommer politiker, metalband och graffitimålare till KG-festivalen.

Annons
Carl Hedman är en av de som fixar inför KG-festivalen i kväll. I bakgrunden syns Evelina Bye,       en av eleverna, och Jim Uusikartano, lärare.

Årskurs 3 på Kopparlundsgymnasiet fick i uppgift av skolan att anordna en endagsfestival.

Med blott tre veckor kvar till studentfirandet kan det te sig överambitiöst men treorna slöt upp kring festivalens teman, kreativitet och gemenskap, för att bygga vad som på förhand har hög succépotential.

– När vi började märka hur bra det kunde bli blev alla väldigt taggade och vi har bra sammanhållning i vår årskurs, säger Carl Hedman, 18 år, som går internationella profilen.

Optimismen är hög gällande uppslutningen. De är 60 elever i årskurs 3, varav de flesta kommer att vara på plats, och festivalen är öppen för allmänheten.

Carl Hedman ser entusiastiskt på de externa bokningarna.

– Banden vi har bokat är välkända i Västerås och vi tror att de kan locka många som inte går på skolan, säger Carl Hedman.

– Bland banden finns bland andra Comminor, som har runt 30 000 gillningar på Facebook, och Semara som brukar locka mycket folk.

Bandbokaren Anton Gustin, 19 år, som går musikprofilen, stämmer in.

– Det jag gillar mest är blandningen på banden. Det är allt ifrån hiphop och indie, till metal och så vidare, säger Anton Gustin.

Festivalen äger rum i Culturen vid Kopparlundsgymnasiet och direktsänds via Västerås närradio. Banden kommer att intervjuas i pauserna och alla profiler bidrar med sitt.

Carl Hedman har tillsammans med sin profil bland annat bokat ungdomspolitiker.

På plats kommer representanter från Ung Vänster, MUF Västmanland och Grön Ungdom att vara.

– Det är valår och på senaste tiden har bland annat debatten om höger- och vänsterextremism varit på tapeten, säger Carl Hedman.

Det blir en annorlunda debatt. Ungdomspolitikerna ska till stor del argumentera varför de valde att engagera sig i ett parti och hur det går till väga för att göra sig hörda.

En av festivalens röda trådar är: "hur väljer du att påverka samhället?"

– Det finns många olika sätt och vi vill att man ska reflektera över hur man själv kan påverka. Därför kommer även representanter från Amnesty och Naturskyddsföreningen, säger Carl Hedman.

Kreativitet och gemenskap. Så har Kopparlundsgymnasiets treor lagt grunden för kvällens festival.

Nu hoppas de förväntansfulla eleverna att västerås-arna ska strömma till Culturen i kväll.

– Vi hoppas på en skön stämning, vilket jag tror starkt på eftersom det är fritt inträde, och vädret ska bli fint, säger Carl Hedman.

Mer läsning

Annons