Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin kan vinna fint pris

”Det är stort men man kan inte ha några förväntningar. Alla är vinnare”, säger västeråsaren Elin Stenlöf som är en av de sex nominerade till Lilla Augustpriset.

Annons
Överraskande miljö. ”Min lillasyster håller på med friidrott och det är alla tävlingar jag har varit på som inspirerat till novellen”, säger Elin Stenlöf.

– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att skriva och läsa. Men tanken har varit att författare inte är ett yrke men att det skulle vara roligt att skriva en bok, säger 18-åriga Elin Stenlöf.

Hennes novell Det avgörande skottet är ett av de sex bidrag som nominerats till Lilla Augustpriset. Det var genom ett veckobrev i skolan som hon fick nys om tävlingen. Eftersom hon redan hade en novell i åtanke bestämde hon sig för att finputsa den och skicka in den på kul. Inte tänkte hon då att hennes bidrag skulle väljas ut bland de sammanlagt 561 inskickade texterna.

– Det blir som en bekräftelse på att man kan skriva.

Elin förstod att många bra texter skulle nå juryn och tänkte därför att hennes novell måste sticka ut i mängden.

– Tanken är att man ska känna att något hemskt ska hända. Man brukar säga om en novell att den måste ha ett överraskande slut. Alla noveller jag har skrivit har ett överraskande slut.

Det avgörande skottet ger intrycket av att utspela sig i en livshotande miljö – något som visar sig vara en illusion. Mot slutet av berättelsen blir det tydligt att den handlat om något helt annat – hela tiden. Den två år yngre systern Emma är framgångsrik i friidrott och det är alla hennes tävlingar som har inspirerat till novellen. Elin avslöjar att hon noggrant dubbelkollade alla faktadelar med lillasystern för att se till att de blev rätt. Hur det kommer att gå för Det avgörande skottet i tävlingen törs Elin inte föruts på.

– Alla bidrag som har gått vidare har sin charm. Det känns som att ha kommit så här långt är en vinst i sig. Men självklart vore det jättekul att vinna. Som en rolig bonus.

Till galan den 26 november tar Elin med sig en kompis och förstås novellens inspirationskälla – lillasystern. En vinst skulle vara överväldigande och något Elin tror skulle ta tid att smälta. Framför allt skulle det innebära en ytterligare bekräftelse.

– Många som vunnit har sedan blivit författare. Om man vinner kanske man tänker att man borde skriva en bok i alla fall. Att det är något som man kan göra.

Priset på 15 000 kronor är inte det som väger tyngst utan titeln Lilla Augustpriset är det stora priset för Elin.

Det främsta målet just nu är att gå ut gymnasiet och därefter vill Elin studera vidare – gärna på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det vore väldigt roligt att skriva en bok och se att man kan. Även om jag inte gör det de närmaste åren men kanske senare. Många författare utbildar sig först. Det är väldigt bra att ha något att falla tillbaka på.

Mer läsning

Annons