Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma vill upptäcka böcker på egen hand

Emma Keenan har man kunnat se i rutan under våren då hon har deltagit i ”Biggest Loser”. Här ger hon tips på bra läsning under sommaren.

Annons
Emma Keenan.

Hon kallar sig själv en periodare. Läsmässigt. Det är allt eller inget.

– Jag kan läsa massor i någon månad och sen kan jag ha en paus på fem månader.

Läslusten har kommit på senare år berättar hon. Som barn läste hon inte så mycket. Det är snarare ett intresse som har vuxit fram. För två, tre år sedan läste hon en bok som har etsat sig fast i huvudet lite extra.

– Tusen strålande solar, av samma författare som skrev Flyga drake.

”Tusen strålande solar” är skriven av Khaled Hosseini och är den andra boken av den amerikansk-afghanske författaren. Den handlar om två tjejer i Afghanistan som blir bortgifta till samma man. En bok om vänskap och kärlek mitt i ett våldshärjat Kabul. Välskriven på alla sätt och vis menar Emma.

– Det är verkligen en bok som innehåller både glädje och sorg. En bok som man känner saker med, som man kan sitta och gråta till. Det var nog den första ”vuxenboken” jag läste. Lite mer allvarlig. Den gör att man får lite perspektiv på livet.

Hon trodde själv inte att hon skulle fastna för att läsa så som hon har gjort.

– Att läsa är en lyxvara. Bättre än tv. Det finns så otroligt många olika genrer att upptäcka. Jag har läst en del Kepler och Håkan Nesser och jag trodde aldrig att jag skulle gilla deckare.

Tjusningen ligger lite i att på egen hand hitta nya författare och böcker. Hon vill helst inte bli tipsad om den ena bästsäljaren efter den andra. Hon vill upptäcka på egen hand.

– Det är så konstigt hur man kan fastna för en bok och verkligen leva sig in i den. Man tror nästan att det är på riktigt ibland.

Sommaren är en typisk period för många att sträckläsa, grotta ner sig och läsa i kapp böcker som har legat på hög under en stressig vinter. Emma är likadan. Hon tycker däremot inte att man ska tvinga fram läsning, men öppnar man väl en bok så ska man ge den tid.

– Läs inte bara tre sidor. Det är värt att lägga ner tid på en bok. Man mår bättre och kan samtidigt bearbeta saker när man läser.

Just nu har hon semester. Delar av familjen bor i Malaysia och hon ska åka och hälsa på dem den 17 juni. ”17 juni?”, avbryter jag mitt i intervjun. Det är ju i dag. Emmas ansikte blir likblekt. Några sekunder går.

– Nej, just det. Den 17 kommer jag hem.

Den 17 juli alltså. Paniken lägger sig. Vi återgår till bokprat. Planet till Malaysia går först nästa vecka. Med sig i väskan kommer förmodligen Kristian Gidlunds bok ”I kroppen min” att finnas med. Boken som hon hittills bara har läst en sida i.

– Nu har jag tid.

Mer läsning

Annons