Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En laddad lysande Laleh

Vi har jorden, solen, månen och stjärnorna. Och så Laleh. Som en sprallig, späd men lysande och stark älva. Så musikalisk att det gör ont.

Annons
Mötte jubel. Laleh lämnade inget hjärta oberört när hon tog publiken i det fullsatta Konserthuset med på ett musikaliskt äventyr.

Sakta men säkert känns det som att Laleh spränger sönder mitt hjärta. På ett positivt sätt. För varje sekund är ett äventyr, där Laleh styr. Jag hinner aldrig riktigt hämta mig innan hon överraskar. Igen och igen. Byter kläder, nynnar, täcker av en stor klotrund lampa på golvet och säger att vi leker att den är en komet. Vi leker också att hon är snö och hör henne improvisera som en musikens prinsessa.

Det verkligen syns i rörelserna, att låtarna är som sprungna inte bara från Lalehs själ och hjärta, utan också från hennes händer, fötter, det svarta håret och det lyckliga leendet. Kanske är det därför det efteråt känns som att hon gett så mycket av sin person, trots att hon egentligen aldrig berättat så mycket.

Låtarna är alla så fina att ingen favorit går att välja. Genombrottslåten Live tomorrow hinner knappt börja innan publiken jublar. Hide Away blir till en stund av magi när Laleh gör den solo med bara sin keyboard och den fascinerande rösten - som växlar från kraftfullt starka till nästan skira toner. Varma och mjuka. Overkligt vackra.

Jag blir alldeles tårögd av Some die young. Andra pärlor i minnet är In the comet, Invisible, Elephants, Jag följer dig, Samuel och Who started it. Och så Bjurö klubb. Sist men inte minst.

Laleh säger att om hon förlorar sig själv finns inget bygga på. Men jag är inte det minsta rädd för att hon någonsin kommer att göra det. För världen behöver en sådan som Laleh - en egen vacker och stark ande som gör precis som hon själv vill. Den blir helt enkelt lite bättre med henne i den.

Det var som att möta en god fe, en sagans ängel eller älva som kastade ut silvrigt stjärnglitter över oss. Som vi fångade och bär med oss. Till nästa gång vi ses.

Laleh i Västerås

Vad: Laleh

Var: Västerås konserthus

När: Torsdag kväll

Mer läsning

Annons