Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon skäl att söka bidrag för barn- och ungdomsteatrar

All barn- och ungdomsteater i Västerås har nästa år chansen att söka extra pengar från kulturnämnden.

Annons

1 miljon kronor finns då för detta ändamål, enligt beslut på tisdagen.

Kultur-, idrott- och fritidsnämnden ökar sin budget med 1 miljon kronor för 2013. Den miljonen blir så kallade fria medel, pengar som går att söka. Dock är de öronmärkta för produktion av barn- och ungdomsteater.

– Det blir spännande att ha pengar som kan betalas ut med lite mer snabba ryck. Intressant att se vad för projekt och idéer som kan bli aktuella, säger Per Lithammer (V), ordförande i nämnden som sammanträdde på tisdagseftermiddagen..

Större bidrag som ansöks beslutar nämnden om. Upp till 100 000 kronor ligger besluten på delegation hos tjänstemännen på kultur- och fritidsnämndens stab. Till exempel har staben beslutat att en utställning om Looptroop som firar 20-årsjubileum får 40 000 kronor, och en västafrikansk kulturafton får ett bidrag på 30 000 kronor.

Även bibliotekens framtid diskuterades under mötet i går.

– Det finns många frågor att titta på där. Stadsbibliotekets lokaler, hur filialerna fungerar och om vi behöver söka oss ut till mer moderna miljöer som köpcentra, till exempel, säger Per Lithammer.

– Det är dags att ta lite djärva grepp i den här frågan och prova oss fram, tycker han och påpekar att man var helt enig i den här frågan.

Fram till nästa nämndmöte, den 23 oktober, ska ett förslag till biblioteksplanen arbetas fram. Då tas beslut om att skicka ut förslaget på remiss. Meningen är att både berörda parter och västeråsare i allmänhet ska få säga sin åsikt innan några beslut fattas.

ÅZA FORSMAN

Mer läsning

Annons