Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skrattfylld startkväll

Västerås nya klubb för ståuppkomik fick en lyckad start trots ett ojämnt startfält.

Annons
Bäst. New York-komikern Clayton Fletcher visade hur bra stand up comedy kan vara.Foto: Margareta Andersson

Mycket negativt har sagts om svensk stand up comedy: den ofta mediokra nivån, den grabbiga och grova humorn och bristen på nya stjärnor som kan utmana de veteraner som dominerat branschen i många år (höstens dragplåster i ståupptemplet Norra brunn i Stockholm är ungefär de samma för tio år sedan).

Framöver har västeråsarna chansen att ¿bilda sig en egen uppfattning. All heder åt arrangören Joacim Björkvall som startat Västerås Comedy Club, den första rejäla ståuppsatsningen i Västerås på många år. Han agerade själv konferencier under debutkvällen i går inför en fullsatt lokal (150 personer) och hela fem komiker på Sigurdsgatan 25.

Gängse stand up-dramaturgi säger att de minst kända artisterna fungerar som publikuppvärmare. Mike Räsänen, som driver en ambitiös nyhetssajt om svensk ståuppkomik, inledde dessvärre svagt med påfallande inaktuella skämt. Han följdes av nykomlingen Candrah Grönlund Stjern som inte fick mycket respons på sitt svaga material. Bättre driv blev det med Erik Löfmarck som bjöd på en del drastiska betraktelser från småbarnsförälderns vardag.

New York-komikern Clayton Fletcher var inte kvällens huvudnummer men drog rejält med skrattsalvor och stod enligt min mening för kvällens bästa framträdande. En riktig scenpersonlighet som kunde konsten att droppa poänger utan att stryka ett kraftigt streck under dem.

Radio- och tv-profilen Kodjo Akolor, som ensam underhöll efter paus, bjöd på komik med mycket adrenalin och könsord. Han är utan tvekan rolig, duktig på språk och dialekter men turbofarten kunde inte helt dölja att materialet var ojämnt. Men de dagsfärska och återkommande ironierna om Tintin-debatten satt som ett smäck.

Västerås Comedy Club

Var: Sigurdsgatan 25

När: I går

Mer läsning

Annons