Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entombed ”röjde satan”

Legendarerna blir allt mer tunnhåriga. Men på scenen är Entombed lika kraftfullt och energiskt som bandet var för 25 år sedan. Natten till i söndags röjde de på Sigurdsgatan 25.

Annons
Befäste sin position på metaltronen. Dödsmetallarna i Entombed imponerade under helgens Black summer-festival på Sigurdsgtan 25.foto: martin bohm

Entombed satte snabbt nivån på den avslutande spelningen under Black summer-festivalen. Redan efter tio minuter drog sångaren Lars-Göran Petrov i gång nattens första mosh pit (ett slags dans som görs i ring framför scenen, där deltagarna kastar sig redlöst runt i cirkeln av publik).

För övrigt såg Petrov väldigt sugen ut på att själv delta, men nöjde sig med att headbanga i takt till de dundrande rytmerna. En trivsam miljö för djävulsdyrkare.

Stockholmsbandet var en av de tidiga pionjärerna inom skandinavisk death metal. Framför allt ska Entombed vara grundare av svensk death metal och bildades 1987 i Stockholm under namnet Nihilist.

Natten till i söndags var Entombed alltså i Västerås – där dödsmetallen har blivit allt mer vanligt förekommande bland de lokala banden. Före spelningen var det en gemytlig, vänskaplig stämning runt ölborden.

Det snackades minnen från tiden som ungdom när man ”röjde satan” och drack öl för första gången. Men när Entombed, som var festivalens huvudnummer äntrade scenen dröjde det inte länge förrän alkoholångorna på riktigt steg upp till taket i takt med att dödsröjet ökade och runt 01.30 kulminerade.

Vissa blev utslängda, vissa lyckades kasta upp föremål på scenen. Men de flesta njöt. De flesta ”röjde satan”.

Speciellt bandmedlemmarna i Entombed såg lyckliga ut. Grundare av svensk death metal, 25 år senare på Sigurdsgatan 25 i Västerås.

Det går att konstatera; Entombed är inte – och kommer nog inte på ett långt tag att bli – ett gammalt avdankat metalband.

Svart sommar

Vad: Festivalen Black Summer, med Entombed som huvudakt

När: I lördags kväll

Var: Sigurdsgatan 25

Annons