Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgrikt och roligt för kvinnor som vågar

Äntligen släpper Irene Ronström sin första egendesignade kollektion!

Annons
på parad. Från vänster: Anna-Lena Karlsson i limegrön bomullskofta, vit linnetunika och limegröna linnebyxor(märkena Uno och Masai). Marita Johansson-Julle i rödgrön linnekavaj, limegrön linnekjol och lintopp (märkena Ralston, Uno). Irene Ronström i orangevit viskostunika, röda linnebyxor och röd ullkofta (märkena Anno, Uno och Mariedahl).Foto: Kenneth Hudd

Irene Ronström klär kulturtanter och stora kvinnor med former som vågar klä sig kul.

– Många är kvinnor som uppskattar naturmaterial och behöver stora storlekar. Jag är bäst på runda former får jag väl erkänna, skrattar hon.

I butikerna i Västerås och på Gotland säljer hon mest naturmaterial som ull, siden och lin, designat och tillverkat i Sverige och Danmark.

– Det är därför plaggen sitter så fint på våra skandinaviska runda, välformade kroppar.

Redan i småskolan insåg hon att hon ville sy sina egna kläder. När hon ärvde en gigantisk tygsamling av fastern satte hon i gång.

– Jag sydde allt. Det började med ett par stuprörsjeans, och fortsatte med ett par röda byxor. Inte för inte kallade de mig Gardin i skolan. När de andra gick i Adidas och takanobyxor hade jag blommiga brallor. Jag var väl inte rädd av mig, skrattar Irene.

Sedan hon tog examen på Tekniska textilhögskolan i Borås har hon knappt sytt någonting alls. Tiden har saknats. Men nu är hon äntligen igång och har precis designat sin första tröjkollektion av gotlandsull. Ullen spinns på fastlandet, tröjorna färgas och stickas på Gotland.

– Jag ritar modeller i olika färger som passar alla, särskilt större kroppsformer. Det är fantastiskt att kunna tillverka tröjor i Sverige, säger Irene förtjust.

Hennes mål i livet är att skapa egna kollektioner.

– Jag ska göra det i större skala allt eftersom. Men det har varit är lite tufft med affären. Den har tagit mycket av min tid. I en liten butik måste du kunna allt själv, marknadsföring, inköp, rubbet.

Irene, som drivit butik sedan 2007, känner att hon äntligen funnit sin nisch.

– Till mig kommer kvinnor som gillar färger och vågar visa humor. Inte överdrivet roliga plagg, men i detaljer som sticker ut.

Ett humoristiskt mode handlar mycket om att våga blanda färger, och sticka ut.

– Pigga upp sig själv med en häftig färg! Du kan fortfarande vara elegant, men med en kul knorr.

Irene marknadsför sina plagg med att de är ekologiska och rättvisemärkta.

– Naturmaterial varar länge och du kan ha dem året om. Siden både svalkar och värmer, och ull kan du med fördel ha mitt i sommaren. Det är bara skönt.

– Rättvisestämpeln är viktig. De som tillverkar plaggen ska ha det bra. Sömmerskor, färgare, alla. Jag vet vilka som gjort plaggen jag säljer och hur de gjorts. Vi är goda vänner hela bunten.

Hur ska man klä sig om man är storlek XL?

– Dela upp kroppen i horisontella linjer. Lager på lager är bra. Dela upp färgerna i typ vitt, grönt vit, då ser du smalare ut. Om det är det du vill.

Karin Lindqvist i väst och byxa.

Mer läsning

Annons