Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färnlöf hyllas på Apalby

Lasse Färnlöf får en jazzig hyllning vid Apalby gård på lördag. Då kommer bland andra Monica Dominique och hennes bror Palle Danielsson, basist med hela världen som arbetsfält.

Annons
Monica Dominique

Det var på Apalby gård som trumpetaren och kompositören Lasse Färnlöf bodde och verkade (1942–94) under sin tid i Västerås.

Fjolårets satsning på musikkvällar i denna musikhistoriska miljö får en fortsättning med tre konserter denna sommar.

Nu är det sonen och musikern Jonas Färnlöf som bor i huset och hans initiativ att anordna konserter i trädgården har fått stort gehör från artistkollegor.

Monica Dominique minns Lasse Färnlöf för hans musikaliska mångsidighet.

– Han hade både jazzådran och en folk-musikådra. Han var väldigt folklig även om han aldrig gjorde avkall på jazzen. Han var inte bara kompositör utan också en fantastisk musiker. Jag gillade honom väldigt mycket.

Den musikaliska mångsidigheten karaktäriserar även Monica Dominique som ju obesvärat rört sig mellan genrerna under sin långa artistbana. Hon växte upp som musikaliskt underbarn i Västerås och gjorde fyra år gammal sitt första offentliga framträdande när hon spelade piano i Gryta skola.

Tidigare i år släppte Dominique och hennes bror Palle Danielsson plattan Togetherness som fått mycket recensions-beröm. ”Syskonskapet och erfarenheten skiner igenom i varje ton”, skrev Svenska Dagbladet som beundrade hur lekande lätt Dominique och Danielsson skiftar solist- och ackompanjatörsrollen mellan sig.

Materialet från den nya plattan finns med på lördagens konsert, men Monica Dominique utlovar även musik av Lasse Färnlöf.

Grindarna öppnas klockan 18 på lördag och olika musiker avlöser varandra på scen mellan klockan 19 och 24. Den senare delen av kvällen är det Goran Kajfes Band som bjuder på sin blandning av improviserad jazz, soul och elektronika.

Mer läsning

Annons