Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip Fredrik flyttar till Hälla

Ikeas gamla lokaler på Hälla får nya hyresgäster: en kändisduo, som ska använda utrymmet till bland annat stridsvagnsrally, ponnytrav och frågesport.

Annons

Succéduon från tv, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, är nu närmast aktuella med Breaking News på Kanal 5. Men senare i höst är det dags för den femte säsongen av tävlingsprogrammet Vem kan slå Filip Fredrik.

Programmet har tidigare spelats in i Frihamnen i Stockholm men när kontraktet gick ut började produktionen leta ny lokal. Till en början sökte man i Stockholm men då programmets producent, Thomas Lindgren, en dag åkte förbi sin gamla hemstad Västerås fick han idén om att tv-produktionen skulle byta stad.

-När jag åkte förbi på E18 och såg att Ikeas gamla lokaler stod tomma kontaktade jag dem om att hyra, berättar Thomas.

De kommer att använda parkeringen och det som tidigare var möbeljättens lagerutrymme. Över 100 personer – allt från inspelningsfolk till tävlingsredaktörer – kommer komma till Västerås i september för att förbereda inför inspelningarna som påbörjas den första oktober. Men de hyr bara utrymmet i en dryg månad – sedan, när inspelningarna av de sex avsnitten är klara, packar de ihop.

-Det känns verkligen kul att spela in i min gamla hemstad, säger Thomas.

Han är 48 år, född i Västerås och gick på Blåsboskolan, sedan Fryx och därefter Rudbeckianska gymnasiet. I slutet av 1980-talet flyttade han till USA för att plugga ekonomi men fastnade för sitt sommarjobb inom tv och blev så småningom producent.

Produktionsbolagen som Thomas har varit med och drivit har jobbat med Filip Fredrik sedan Ursäkta röran (vi bygger om), som var duons tv-genombrott 2002.

-Man såg redan då att de hade något särskilt. De har en unik förmåga att möta människor, oerhört mycket idéer och sedan är de ju tävlingsmänniskor, berättar Thomas.

FAKTA: Vem kan slå Filip & Fredrik

Programmet går ut på att kända svenskar, allt från skådespelare till idrottare, utmanar Filip och Fredrik i olika grenar. Grenarna kan vara antingen fysiska, kluriga eller en fråga om allmänbildning. Tävlingarna hålls både utomhus och inne då de kan vara av karaktären stridsvagnsrally och ponnytrav eller frågesport.

Inspelningen hålls i Västerås: 1,3, 7, 9, 11 och 14 oktober.

Man kan söka till att vara publik på inspelningarna genom att mejla produktionsbolaget på: [email protected]

Mer läsning

Annons