Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film, dans och jojk på Konserthuset

Dansens dag är en internationell tillställning som firas den 29 april varje år, ett datum som också var 1700-tals dansaren Jean-Georges Noverres födelsedag.

Annons
Ola Stinnerboms rörde sig smidigt över Konserthusets scen. FOTO: TONY PERSSON

För att fira detta anslöt tillräckligt med publik för att fylla halva Konserthuset där Jonas Åkerlunds film Place var först ut på schemat.

Trots att denna film innehåller två av världens främsta dansare i Mikhail Baryshnikov och Ana Laguna som i cirka 40 minuter rör sig till toner av Fläskkvartetten är det Åkerlund som stjäl strålkastarljuset. Med en repertoar innehållande bland annat prisade musikvideor, den nyligen utgivna långfilmen Horsemen och nu en dansfilm har denne skapat sig en unik stil som står sig stark i paritet med regissörer som Von Trier eller Lynch.

När det efter en kortare paus ringer in till den andra akten står Kompani Nomads dansföreställning Dom kallar oss lappdjävlar på tur. Koreografen och dansaren Ola Stinnerbom rör sig drömskt i och utanför en kåta, i ultrarapid breakdance över det kala golvet, flaxandes på styltor och klättrar likt Spindelmannen mot en på scenen utplacerad mur.

När dansen upphört och applåderna klingat av svidar Ola kvickt om till civila kläder och slår sig ned bredvid Birgitta Stålnerts för att berätta om sitt arbete med att finna och definiera den samiska dansen. Efter att publiken fått ställa frågor till duon om deras forskning i ämnet avrundar Ola en intrycksfull kväll med att jojka till ett gitarrkomp av de inledande tonerna till Boney M’s Daddy Cool.

Dansens Dag

Vad: Dansens dag

När: Fredag den 29/4

Var: Konserthuset

Mer läsning

Annons