Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen om Luther visas på Önsta Gryta kyrkas väggar

På onsdag den 6 september klockan 19 visar Svenska kyrkan i Västerås filmen om Martin Luther från 2003. Filmvisningen sker gratis – utomhus mot väggen på Önsta Gryta kyrka.

Annons

Ur filmen Luther från 2003, där Joseph Fiennes spelar reformatorn Martin Luther.

Så här beskriver Svenska kyrkan filmen i ett pressmeddelande:

"Filmen startar då Martin Luther överraskas av ett kraftigt åskväder och lovar Gud att han ska bli munk, om han bara undkommer ovädret. Martin håller sitt löfte och blir munk, men efterhand kommer han på kollisionskurs med den katolska kyrkan.

Påven håller på att bygga Peterskyrkan i Rom och har ont om pengar. Därför försöker han finansiera bygget genom att sälja avlatsbrev. Genom dem säljer påven in ett bättre liv efter döden. Martin kritiserar kyrkans försök att lura pengar av fattiga människor. Men katolska kyrkan finner sig inte i att bli kritiserad. Man sänder efter Martin med avsikt att röja honom ur vägen. Men Martin har stöd hos mäktiga furstar i Tyskland och de gömmer honom.

Med den nyupptäckta tryckerikonsten går det nu lätt att sprida sina åsikter. Och Martin sitter och skriver kampskrifter mot en allt mer uppretad katolsk kyrka."

Vid regn visas filmen inne i kyrkan.

Engelsk trailer för Luther på Youtube

Läs mer om filmen finns att läsa på IMDB.com och Wikipedia.

Läs mer om Martin Luther på Wikipedia.

Mer läsning

Annons