Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira sommaren med champagne

För Västeråskrögaren Frédéric Boussard är champagne mycket mer än bara en dryck, som fransman är det en del av hans kultur.

Annons
Fransmannen Frédéric Boussard, som driver Bistro du Lac på Lillå-udden, har varit i Champagne och på nära håll studerat hur man gör det mousserande vinet. ”Det ligger många timmars hårt arbete bakom varje flaska”. Han tycker att västeråsarna är duktiga på både fransk mat och champagne.

– Vad vore ett firande utan champagne?

Frédéric Boussard förklarar att i hans hemland, Frankrike, både börjar och avslutar man en fest med champagne.

Han är född och uppvuxen i södra Paris, inte långt från distriktet Champagne. Intresset för matlagning kom tidigt, redan som 15-åring började han att utbilda sig till kock. Och i utbildningen ingick förstås att åka till Champagne för att lära sig allt om det mousserande vinet.

– Som fransman är champagne en del av mitt arv och min kultur. Det är en otrolig erfarenhet att ha varit där och framför allt var det fantastiskt att se passionen hos dem som jobbar med det. Det ligger många timmars hårt arbete bakom varje flaska.

Sedan kockutbildningen har Frédéric lagat mat på restauranger världen över. När han arbetade på The Savoy Hotel i London träffade han Västeråstjejen Sarah och blev kär.

– Vi har samma intressen: mat och att resa, berättar Frédéric.

I dag är de gifta och har två barn, de har bott på elva olika adresser i fyra länder, men menar att de nu har kommit till Västerås för att stanna.

– För oss har Västerås alltid funnits på kartan, det är ett bra ställe för familjen.

Frédéric berättar att han gillar sin nya hemstad och framför allt Mälaren, hur folk samlas längs med sjön och hur den påverkar västeråsarnas humör positivt. Så när de fick en förfrågan om att öppna restaurang i en lokal på Lillåuddens sydöstra strand valde de att satsa på en fransk restaurang: Bistro du lac.

– Enkel men passionerad mat med trevlig och avslappnad atmosfär, beskriver Frédéric sin bistro.

Han säger att han är väldigt imponerad över hur duktiga svenskar är på det franska köket – till och med på att uttala rätternas namn.

– Västeråsarna vill ha bra mat! Det är bara att se hur många bra restauranger som har poppat upp de senaste åren, det är kul!

I Frankrike är man mer konservativ vad gäller mat från andra länder, menar Frédéric. Han uppskattar mångfalden som finns i Sverige och han omfamnar den svenska husmanskosten.

– Jag älskar sill. Och jag gillar hur ni tillagar fisk – enkelt med få ingredienser och en god sås.

Finns det något från det svenska köket som du inte gillar?

– Jag ska väl erkänna att jag inte är något stort fan av stuvade makaroner och falukorv, som min son verkligen älskar! skrattar Frédéric.

Fransmannen är också imponerad över Champagneutbudet i Sverige. Han kan lätt få tag på många av sina favoriter här.

– Jag tycker att man ska försöka hitta sin egen favoritchampagne, att man testar sig fram.

När man öppnar flaskan ska man hålla den i 45 graders vinkel. Öppna den kylda flaskan försiktigt – korken ska helst inte smälla utan bara poppa ut lätt. Ha ett glas i närheten så att du direkt kan hälla upp vinet, är Frédérics tips.

För att bäst behålla bubblorna rekommenderar han höga glas. En flaska räcker till ungefär sex glas.

Tilltugg.
Till studentskivanCharles Mignon Brut Premium Reserve (179 kronor)”En prisvärd champagne när man har många gäster, som passar bra till enkel plockmat. Den är krispig.”
Till bröllopsfestenMoët & Chandon Brut Impérial (769 kronor för 1 500 milliliter) ”Bröllopsdagen är en speciell dag och då ska man slå till med den fina och välkända Moët & Chandon, magnumflaskan så att det blir stort och ståtligt.”
Veuve Clicquot ”Gula Änkan”(399 kronor):”Också en fantastisk champagne som sätter tonen för en fin bröllopsfest.”
Till frukosten  eller picknickenNicolas Feuillatte Brut  Chardonnay (299 kronor)”En trevlig champagne med en personlig touch, utan tvekan en flaska för picknicken”
Baron Fuenté Galipettes Brut (289 kronor)”En av få ekologiskt odlade champagner. Jag tycker det passar till kräftor med tanke på dess historia och framtid som art.”
Till midsommarfestenJeanmaire Brut (201 kronor)”Inte för torr, medelstora bubblor och lite sötma på slutet.”
Till den riktigt  speciella och romantiska kvällen för tvåLouis Roederer Cristal Brut Rosé (3 595 kronor)”När man verkligen ska lyxa till det.”

Mer läsning

Annons