Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera världsartister besöker Festijazzen

Tack vare Let’s Dance-Gunhild hoppas Festijazzgeneralen sälja extra många biljetter. Ett annat dragplåster är Glenn Miller Orchestra som besöker festivalen för första gången.

Annons
Celebert besök. Let’s Dance-Gunhild (Carling) och Larry Franco vid jazzfestivalen i Trani.

För 22:a året i rad bjuder stans jazzvänner på jazzfest med förstklassig underhållning på fyra olika scener. Mycket swing, gladjazz och jazz fusion samt en Stevie Wonder-hyllning väntar under tio välmatade timmar på Västerås konserthus. Programmet lockar med världsnamn som sångerskan Laura Fygi, italienske swingpianisten och sångaren Larry Franco med respektive gäng.

– Det är många år sedan vi hade ett så himla bra program, säger Claes Tillander, ordförande för Jazzens Vänner.

– Jag räknar med Let’s Dance-effekten för Gunhild och många nya festivalbesökare. Artister kända från tv drar alltid folk.

Med hjälp av diverse överraskningar hoppas Tillander få upp till 700, kanske 800 biljetter sålda.

– Säljer vi så bra gör vi ingen vinst, men ingen oacceptabel ekonomisk förlust heller. Folk köper sista veckan som tur är.

Tillander själv gläder sig åt att få öppna festivalen med en världsartist som Laura Fygi. Laura har med sig ett celebert gäng i vilket världens bäste jazzvibrafonist Frits Landes-bergen ingår. Laura är inte så känd bland svenskar, men ett stort namn på kontinenten, i Asien och Sydamerika.

– Det är en underbar jazz- och populärmusiksångerska med mjuk, skön stämma, Hon har aldrig varit i Sverige tidigare, är jättestor och har ett kanongäng med sig. Fantastiskt att få hit henne, säger Tillander stolt.

En annan programpunkt han tror ska locka gäster är Glenn Miller Orchestra som bjuder upp till dans ute i foajén vid två olika tillfällen under kvällen.

–Många har längtat efter att få dansa till just Glenn Millers och äntligen är de här för första gången.

Även om svenska Gunhild får vara festivalens flaggskepp går inte swingkvartetten hon har med sig med italienske pianisten och sångaren Larry Franco och klarinettisten Bepi D’Amato av för hackor. Ett gäng de som gillar svängig swing och gladjazz inte bör missa. Denna svängiga kvartett får avrunda kvällen med en midnattskonsert i Carnegie Hall.

Andra spännande musikaliska höjdpunkter under kvällen lär Trinity med Andreas Hellkvist, Västeråsfödde Karl Olandersson och Ali Djeridi bjuda på. Likaså tenorsaxofonisten Ida Karlsson som trots sin begåvning är lite av en lokal jazzdoldis. Hon uppträder med egen kvartett i Jazzcorner och Birdland. Nyblivna västeråsaren sångerskan Minna-Lisa Ferna lär även hon bjuda på fin underhållning backad av lokala musiker som Jan Eriksson, Peter Stenson, Leif Linnskog och Marcus Lund.

Ska du på Festijazzen? Dela gärna med dig av dina bilder till VLT. Skicka dem till [email protected] eller mms:a 72021.

Festijazzare. Minnalisa Ferna med kvartett underhåller också under kvällen.

Mer läsning

Annons