Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal Parisbörs blir konstmuseum

Frankrikes första cirkulära byggnad, den före detta börsen Bourse de commerce i Paris, byggs om till konstmuseum, skriver flera medier.

Annons

Miljardären François Pinault står bakom planerna och ska med hjälp av japanske arkitekten Tadao Ando skapa ett utrymme där delar av Pinaults konstsamling ska ställas ut.

Enligt The Art Newspaper kostar projektet mer än motsvarande en miljard kronor att färdigställas. Museet kommer att slå upp sina portar tidigt 2019.

Bourse du Commerce, som ritades av François-Joseph Belanger och Henri Blondel, görs om till ett museum för samtidskonst.

Platsen kommer att vara till 100 procent ägnad åt samtidskonst, inte modern eller klassisk, säger Martin Béthenod, biträdande chef för samlingen Pinault-Paris, när projektet presenterades.

Enligt The Guardian har Pinault, som gjort sig en förmögenhet på lyxmärken, samlat på sig 3 500 verk av bland annat Mark Rothko och Damien Hirst.

François Pinault bygger om Bourse de commerce till ett konstmuseum. Här på en bild med hustrun och skådespelerskan Salma Hayek.

Mer läsning

Annons