Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Georgianna Kralli visar upp sin egen värld

En upprepningens konstnär är tillbaka hos Västerås Konstnärs-förening. Georgianna Kralli visar kompakta glasfigurer och detaljrika collage.

Annons
Gjuten glasfigur. Ingår i Georgianna Krallis utställning hos Konstnärsföreningen.

Georgianna Kralli, född, uppväxt och utbildad i Aten och sedan 1985 bosatt i Västerås, är ständigt skapande, om än inte nyskapande.

Det har gått elva år sedan jag såg henne senast och när hon ställer ut i Konstnärs-föreningens lokaler på Slottsgatan känner jag igen vissa moment i hennes målningar.

De flesta av dessa är nu i litet format och med en personlig collageteknik.

I botten ligger en bild, ofta ett landskap, men därpå är otaliga mängder av detaljer applicerade, geometriska figurer, fotografiska porträtt och utsnitt från annat måleri.

Det är ett märkligt bildspråk. Upprepningarna med sina små variationer kan tolkas som meddelanden om ett samhällsengagemang eller minnen ur det förflutna.

Men collagen visar ett maner som ligger farligt nära hantverk i stället för konstverk, dekoration i stället för kreation.

Kralli kallar utställningen Min värld.

Ja, konstnärliga verk är gärna en del av upphovsmannens värld. Hur är då Krallis värld? Hon har några större bilder med titeln Under construction, där vinkelhakar och cirklar återkommer i landskapet. Är det hennes värld som fortfarande är under uppbyggnad?

Nytt för mig är hennes glasskulpturer, även de upprepningar av sig själva, gjutna i formar.

Men glaset verkar vara ett tryggt material för Kralli och figurerna roar med sina fler-dimensionella volymer som ger suggestiva variationer i färg och ljus.

Vad: Georgianna Kralli, måleri och glasskulptur

Var: Västerås konstnärsförening

När: Pågår till den 6 mars

Annons