Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör något bra av ”årets värsta tid”

Splittrade känslor. Trots juleljus och mys är det många som känner sig stressade och oroliga under julen. Psykoterapeuten Orvar Homann vet att det är så. Han träffar människor som upplever sin värsta tid på året just nu. Men vi har möjlighet, anser han, att återerövra julen.

Annons
”Låt oss återerövra julen.” Psykoterapeuten Orvar Homann tror att vi kan må bättre under julen om vi inser vår egen makt att välja. Varför inte bestämma oss för att julfirandet inte ska handla om prestation, utan om relation.Foto: Tony Persson

Orsaken till att det skapas så mycket oro och ångest kring denna glädjens högtid har att göra med frågor som kretsar kring makt och kontroll, är Orvars analys.

Julen tenderar att generera en massa krav från olika håll som vi måste hantera. Släktingar vill ha besök, vårt hem ska skina och blänka, vi ska laga god mat, köpa julklappar som folk blir glada för och så vidare. Vi bombarderas av bilder i tv och reklam som kan vara svårt att värja sig emot.

Men det handlar inte bara om krav utifrån. Kraven kommer även inifrån, understryker Orvar Homann. Julen är så laddad, för det handlar om familjens högtid.

– Vi vill få samma känsla under julen – även om vi nu är vuxna – som vi hade när vi var barn.

– I alla fall om vi hade turen att vara med en familj där det var bra på julen.

Som vuxna söker vi efter att återfå den magiska känslan och vi är beredda att göra mycket för att få känna den.

– Det handlar mycket om att kunna uppleva våra minnen genom barnen, säger Orvar.

– Därför låter vi våra egna behov stå tillbaka.

Och det i sin tur behöver inte vara dåligt. Problemet är om allt som ska göras och fixas medför omotiverad press.

– Visst, barnen kan uppskatta att mamma eller pappa offrar sig för deras skull, men om det leder till att föräldern blir stressad, orolig och trött så känner barnen att de hellre vill att mamma och pappa ska vara glada, säger Orvar.

– Därför är det viktigt att du som förälder mår bra och kan vara närvarande i dina relationer.

Orvar Homann upplever att det är vanligt att någon i familjen känner krav på sig att ta ett större ansvar för att skapa en trevlig jul. Det är ofta en av föräldrarna som planerar och sköter de flesta inköpen.

Som terapeut skulle Orvar Homann gärna se att vi tog vårt avstamp där. Går det att hjälpas åt mer? Ha en ”tillsammans-jul” där alla bidrar?

Varför inte försöka bringa ordning på alla krav? Vad handlar det om för krav? Är de verkliga, eller gör vi oss en falsk bild av vad andra förväntar sig?

Varför inte ha ett möte hela familjen, föreslår han, där var och en får berätta för de andra: ”det här tycker jag är viktigt i jul”.

– Är det inte konstigt att vi vandrar omkring i våra familjer och tror att de andra har gått en kurs i tankeläsning? säger Orvar och ler.

Han tycker inte att vi som individer kan ge handeln eller kommersialismen skulden ifall vi får en kaotisk jul. Det är väl inte så konstigt att företagen vill sälja, menar han, de ser ju julen som en kassako.

Som utbildad präst ser Orvar att det kristna budskapet är värdefullt: Jesus föddes till jorden för att återupprätta en relation mellan Gud och människa – kärnan i julfirandet handlar om kärlek och relation.

– Vi kan också se i Jesu fortsatta liv hur hans gärning kretsar kring att upprätta resurslösa, maktlösa människor och ge dem makt och kontroll över sina liv.

Det är så oerhört viktigt, understryker Orvar, att vi inser att vi var och en kan göra val. Vi har makt. Vi kan påverka våra liv.

– Ofta när människor säckar ihop inför julen så handlar det om en känsla av maktlöshet. De beskriver det som att det är som om proppen dras ut. Man blir trött. Energin ramlar ur en.

– Det är i ett sånt läge vi ser med mer oro än glädje på julen.

Skapa en jultradition som ni mäktar med, råder Orvar. Försök att tänka ”vad gör vi med det vi har?” snarare än att fastna i grubblerier om det som saknas. Att vi accepterar de förutsättningar vi har, personliga, ekonomiska, med mera.

– Om jag lever i kraven då har jag mitt intresse där ute, säger Orvar och gestikulerar långt ut med händerna.

– Inte här inne! säger han och pekar mot bröstet.

En lugn och skön jul. Under julen slipper vi stressa i väg till jobbet på morgonen. Vilket gyllene läge. Arkivbild

Mer läsning

Annons