Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbar blir snubbar

På lördag avslöjas hur stans" nyaste" rockgrupp låter på rockklubben Bankiren. Sagan om Uncle Doghouse som består av idel kända, lokala rockmusiker började med 12 låtar på spotify samt Norgeturné. Efter det bildades själva bandet.

Annons

Gruppens debutskiva innehåller tolv låtar som västeråsgitarristen Erik ”Ecke” Åström komponerat. I och med den debuterar ”Ecke”, känd mest för sitt fina gitarrlir,  som låtskrivare.

– Ecke har flera hundra låtar i sina gömmor som han inte gjort så mycket med och som legat och skrotat. Han och jag började spela in hans grejer i Ragges ( trummisen Roger Johannessen) studio lite då och då, mest som ett kul projekt.

- Vi fixade en sångare som kunde sjunga låtarna, och det blev så bra att vi lade ut dem på facebook, säger bluesmannen Håkan Falknäs, till vardags medicinskt ansvarig sjuksköterska på Västerås stad.

– Sångaren heter Morgan Olsen och är hälften så gammal som vi andra. Han hade aldrig riktigt vågat ta steget innan som sångare, men blir bara bättre och bättre ju mer vi uppmuntrar honom. En oslipad diamant som man brukar säga, flinar  Falknäs.

När låtarna väl låg ute på facebook dröjde det inte länge förrän bokare från Norge hörde av sig.

– Vi erbjöds gig i Fredrikstad. Då hade vi inget band och det var inte ens påtänkt, men vi tackade ändå ja.

Embryot till ett band fanns redan, där trummis, gitarrist, sångare och harmonica-munspelare var givna. Återstod att fixa en basist. Inget problem för det här gänget som spelat med de flesta.

– Jag ringde Janne Åberg som jag och Ragge lirat med tidigare i gamla Edelo Juke Joint, och Janne hakade självklart på. Kul, tyckte han.

När bandet väl fanns med bandnamn och allt drog man till Norge på vårturné. Sedan dess har man gjort enstaka spelningar i bland annat Eskilstuna på House of Blues. Men det är först nu gruppen visar upp sig på hemmaplan.

– Det blir kul förstås. Spela för hemmapubliken är alltid lite speciellt.

Beskriv soundet ert?

– Rockblues. Ett lite tuffare sound som inte bara går hem hos de gamla vanliga bluespuritanerna.

– Vi lirar Ecke-låtar med Ecke- sound skulle man kunna säga.

Varför döptes bandet till Uncle Doghouse?

– Njae. Vi tänkte hundkoja, gamla gubbar och ruff-ruffigt. Vi är i och för sig samma snubbar som spelat i en rad olika konstellationer genom åren, men som startar upp fräscht och nytt med ung sångare och det ena med det andra, flinar Håkan.

Framgångarna har givit mersmak varför gänget redan är inne på platta nummer två som just nu spelas in för fullt. Texterna på den första, Back to the Bone, har skrivits av gitarristen, ett par stycken av sångaren.

Lyssna på alla tolv låtarna

Mer läsning

Annons